Zware dag gehad? Zo ga je er mee om!

We maken het allemaal wel eens mee: dagen waarop alles mis lijkt te gaan. Niet alleen op je werk, maar ook in het privé leven. Of het nu gaat om werkgerelateerde stress of persoonlijke problemen: er bestaan verschillende manieren om tegenslagen de baas te zijn. Hoe doe je dat? In dit artikel vind je een aantal onmisbare tips zodat je ook een slechte dag met een glimlach afsluit.

Tip 1: Haal af en toe diep adem

Heb je een dag met alleen maar pech? Dan is het tijd om diep adem te halen en te pauzeren. Deze simpele handeling zorgt voor rust en een helder hoofd., waardoor je een stap terug kunt doen uit de chaos. Je ervaart meteen veel minder stress. Zoek een rustige ruimte, sluit je ogen en haal langzaam en diep adem om rustig te worden. Helpt echt!

Tip 2: Onderzoek waar je zoveel stress van hebt

Ga na wat de hoofdoorzaak is van jouw stressgevoelens. Alleen dan kun je er op een effectieve manier mee omgaan. Denk na over de gebeurtenissen op deze zware dag en bedenk of je er controle over hebt. Is dat het geval? Denk dan na over stappen om ze aan te pakken. Zo niet, accepteer dan wat je niet kunt veranderen en vind manieren om er mee om te gaan. Diep ademen (tip 1) helpt zeker!

Tip 3: Zorg na een zware dag goed voor jezelf

Zelfzorg is heel belangrijk op een zware dag. Neem even de tijd om je fysieke en emotionele behoeften in kaart te brengen. Drink daarnaast voldoende, eet gezond en probeer minstens 8 uur per dag te slapen. En, minstens zo belangrijk, onderneem activiteiten zorgen voor geluk en ontspanning. Het maakt echt niet dat nu een boek lezen, een wandeling of een mindfulness oefening is.

Tip 4: Vraag hulp aan jouw geliefden

Aarzel niet om vrienden, familie of collega’s om steun te vragen. Je gevoelens delen met iemand die je vertrouwt geeft vaak een gevoel van opluchting én zorgt voor een frisse kijk op de situatie. Soms kan een eenvoudig gesprek zelfs het beste tegengif zijn voor een zware dag.

Tip 5: Verdeel taken in behapbare stappen

Vind je jouw verantwoordelijkheden op werk en/of privé gebied soms overweldigend? Deel jouw taken dan op in kleinere en meer beheersbare stappen. Het maken van een takenlijst is een effectieve manier om jouw gedachten te ordenen. Ook geeft het absoluut een gevoel van voldoening wanneer je je voltooide taken afvinkt. Vier kleine overwinningen om jouw moreel op te krikken en een gevoel van controle terug te krijgen.

Tip 6: Doe aan mindfulness

Doe regelmatig mindfulness en ontspanningstechnieken voor een kalm en ontspannen gevoel. Daardoor kun je eventuele tegenslagen op een dag beter aan. Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie of progressieve spierontspanning verminderen spanning. Zelfs een korte pauze om je te concentreren op je ademhaling maakt vaak een groot verschil voor jouw mentale welzijn.

Tip 7: Maak een plan voor morgen

Neem voordat je je zware dag afsluit de tijd om plannen te maken voor de volgende dag. Wie weet zit het dan wel heel erg moe! Maak een overzichtelijk takenpakket en stel prioriteiten voor een fijne dag zonder zorgen. Het hebben van een plan verkleint stress en angsten omdat het je een gevoel van controle geeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here