Een juridisch adviseur is werkzaam op een juridisch adviesbureau. Als specialist adviseert hij of zij bedrijven en particulieren.In tegenstelling tot advocaat is juridisch adviseur geen beschermd beroep. Je hoeft dus minder lang te studeren en stage te lopen om jurist te worden.
Opleiding tot juridisch adviseur
Met een opleiding HBO Rechten of Nederlands recht kom je vaak op een juridisch adviesbureau terecht. De meeste juridische adviseurs zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Rechtskundig Adviseurs (NVRA). Om daarvoor in aanmerking te mogen komen, moet de jurist een rechtenstudie hebben voltooid.
Eigen zaak
Juridisch adviseurs beginnen vaak een eigen zaak. Zij richten zich doorgaans op een specialisme, bijvoorbeeld ondernemingsrecht of financieel recht. Om advies te kunnen verlenen over verschillende rechtsgebieden werken juridisch adviseurs vaak samen met bijvoorbeeld accountants. Ze adviseren zowel particulieren als het midden- en kleinbedrijf.
Rechtswinkels
Juridisch adviseurs vind je ook in rechtswinkels. Zij geven je gratis informatie en advies. Dit soort speciale winkels vind je overal in Nederland. Er bestaan zelfs speciale rechtswinkels voor kinderen en jongeren. Vaak helpen rechtenstudenten een handje mee met juridisch advies, om praktijkervaring op te doen.
Keuze tussen juridisch adviseur en advocaat
Juridisch adviseurs zijn vaak inhoudelijk sterk gespecialiseerd. Sinds enkele jaren is een advocaat simpelweg verplicht als het een zaak betreft waar bedragen van 25000 euro of hoger mee gemoeid zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijk geschil tussen twee bedrijven waar het om veel geld draait. Advocaten zijn goed op de hoogte van de regels van het procederen, en een juridisch adviseur is dat minder. Het voordeel van deze regeling is dat niet-advocaten ook kunnen worden ingeschakeld, als zij minder dan 25000 euro kosten. Voor kleinere zaken is het verstandig om naar een juridisch adviseur te stappen, voor complexe zaken is een advocaat wellicht een betere optie.
Voor- en nadelen van een juridisch adviseur
Het inschakelen van een juridisch adviseur heeft zowel voor- als nadelen. Voor juridisch advies is het een goedkopere optie dan een advocaat. Niet alle juridisch adviseurs zijn echter bereid om je te ondersteunen in een rechtszaak. Bij enkelen kun je alleen voor advies en vragen terecht. In dat geval moet je op zoek naar een nieuwe juridisch adviseur die wel bereid is tot procederen, of eventueel toch een advocaat.
Advies op internet
Voor praktisch advies over juridische zaken kun je tegenwoordig op internet terecht. Juridisch adviesbureaus hebben vaak een website en/of emailadres waar je simpele vragen heen kunt sturen. De overheid heeft sinds enkele jaren bovendien een informatieloket ingesteld, waar je terecht kunt met consumentenvragen. Dit is de zogeheten ‘ConsuWijzer’. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je het niet eens bent met een bepaald abonnement. Op deze website kun je bijvoorbeeld een voorbeeldbeeldbrief downloaden om een klacht in te dienen bij een bedrijf of instelling.
De Rechtwijzer
Dankzij het internet is een juridisch adviseur in de praktijk niet altijd meer nodig. Wil je echter een persoon dat het onderste voor je uit de kan haalt, dan is de gang naar een juridisch adviesbureau nog altijd verstandig. Waar je precies terecht kunt voor juridisch advies is uit te vinden via de website de Rechtwijzer. Je vult online een paar vragen in, en vervolgens vertelt de site wat je moet doen en welke juridisch adviseur je daarbij kan ondersteunen.