Zo word je advocaat

Voor juridische problemen kun je bij een advocatenkantoor terecht. Een advocaat weet welke regels en wetten van toepassing zijn bij een bepaalde zaak. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijk geschil tussen twee partijen. Voor die tijd heeft hij of zij al een lange carrière bij het advocatenkantoor doorlopen. Advocaat worden is namelijk een lang proces.

Studie rechten

De advocatuur is een mooi, maar complex beroep. Wie droomt om ‘partner’ te worden bij een advocatenkantoor moet vaak jaren hard werken. Een advocaat kun je worden na een universitaire opleiding rechten. In Nederland is dit mogelijk aan negen universiteiten. Deze zeer brede studie heeft verschillende richtingen, waaronder Nederlands Recht. Vaak kun je met deze specialisatie uiteindelijk op een advocatenkantoor gaan werken.

Wat leer je tijdens de bachelor?

Tijdens een bachelor leer je in drie jaar tijd het Nederlandse rechtssysteem te doorgronden. De opleiding wordt afgesloten met een scriptie, en een praktijkoefening in de studenten rechtbank. Vervolgens kun je een masteropleiding gaan volgen van een jaar. Dit betreft een verdiepingsjaar op een bepaald juridisch terrein.

Praktijkervaring op een advocatenkantoor

Na het afstuderen ben je ‘meester in de rechten’. Dit betekent echter zeker niet dat je advocaat bent. De eerste stap is het vinden van een advocatenkantoor om het beroep te leren in de praktijk als advocaat-stagiair. Je eigen voorkeur bepaalt of je bij een groot of klein advocatenkantoor wil gaan werken. Een groot advocatenkantoor biedt uitgebreide carrièremogelijkheden en je hebt goede faciliteiten tot je beschikking. Bij een klein of middelgroot advocatenkantoor is het voordeel dat je sneller eigen zaken mag doen. Ook leer je collega’s sneller kennen.

Stage

Eenmaal in dienst genomen werk je drie jaar lang als advocaat-stagiair. Dit is een verplichte eis van de Nederlandse Orde van Advocaten. Onder leiding van een ervaren advocaat (de patroon) doe je praktijkervaring op, en volg je daarnaast een beroepsopleiding. Na 3 tot 3.5 jaar voltooi je de stage. Bij goed functioneren is het mogelijk dat je als advocaat in dienst in dienst mag treden op het advocatenkantoor.

Partner worden

Als medewerker op het advocatenkantoor mag je nu volwaardige zaken behandelen. In de advocatuur behandel je vaak complexe zaken die veel studie vergen. Als advocaat blijf je eigenlijk altijd doorstuderen. Na een jaar of tien ben je misschien klaar voor een volgende carrièrestap: het partnerschap. Dit betekent dat je mede-eigenaar wordt van het advocatenkantoor.

Waarom is het lastig om partner te worden?

Voor veel advocaten vormt het partnerschap de kroon op het werk. In Nederland is het echter bijzonder lastig om partner te worden. Op een advocatenkantoor werken relatief veel medewerkers. In ons land ligt het aantal medewerkers per partner, de ‘leverage’ genoemd, rond de vijf. Dit betekent dat niet iedereen op het advocatenkantoor partner kan worden. Ter vergelijking: in het buitenland ligt het ‘leverage’ aantal op twee.

Alternatief partnerschap

Om hun droom toch te bereiken werken jonge advocaten zich een slag in de rondte. Een partner op een advocatenkantoor moet zeer goede prestaties behalen, en veel klanten kunnen binnenhalen. Een alternatief voor het partnerschap is om een zogeheten ‘salaried partner’ te worden. Je blijft dan werknemer op het kantoor, maar krijgt bijvoorbeeld een beperkte winstdeling. Bij vergaderingen heb je echter een stuk minder stemrecht dan bij een volwaardige partner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here