Welke verzekeringen moet je als zzp’er hebben?

vrouwelijke ondernemer met paraplu

Bij zelfstandig ondernemen komt heel wat kijken. Tussen alle telefoontjes, mails en administratie door, moet je ook nog zorgen dat je zakelijke verzekeringen op orde zijn. Een passende verzekering kan je namelijk kopzorgen én een smak geld besparen. Maar wat zijn nou de juiste verzekeringen voor jou? We helpen je op weg.

  1. Rechtsbijstandverzekering

Zakelijke verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig. Want stel dat je verwikkeld raakt in een juridisch conflict met een klant. Of dat een opdrachtgever je weigert te betalen waardoor je diep in de geldproblemen komt. Op zulke momenten kan een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers je uit de brand helpen.

Hiermee beschik je over directe hulp bij incasso en hulp bij conflicten, bijvoorbeeld met klanten, leveranciers of afnemers. Daarnaast kun je gratis gebruikmaken van een juridische preventiedienst die jouw belangrijke documenten, zoals leveringsvoorwaarden en overeenkomsten, voor je controleert. Zo zorg je dat je papieren altijd kloppen, tot in de kleine lettertjes, en kun je allerlei ingewikkelde juridische sores voorkomen.

  1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Dagelijks raken 200 mensen onverhoopt uitgeschakeld. Toch is een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) voor zzp’ers op dit moment nog niet wettelijk verplicht. Maar het Nederlandse kabinet heeft plannen om hier verandering in te brengen, waardoor ondernemers zich in de toekomst misschien wel degelijk moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Als zzp’er ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je inkomen, ook als je niet meer kan werken. Denk hierbij niet alleen aan bedrijfsongevallen: ook tijdelijke arbeidsongeschiktheid valt hieronder, zoals een burn-out en zwangerschap. Met een AOV-verzekering voor zzp’ers verzeker je jezelf van een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt.

Zo’n financieel vangnet is eigenlijk broodnodig. Want als arbeidsongeschikte zzp’er heb je pas recht op bijstand als je door al je eigen geld heen bent. En in dat geval moet je ook maar van een bescheiden bedrag rond zien te komen. Met een AOV voor zzp’ers kun je maar liefst 90% van je inkomen dekken. Daarnaast is de verzekeringspremie fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je deze deels weer terugkrijgt van de Belastingdienst.

Onderzoek wat bij je bedrijf en branche past

Naast een zakelijke rechtsbijstandverzekering en een AOV voor zzp’ers, bestaan er nog andere verzekeringen die goed van pas kunnen komen in jouw situatie. Maak je veel zakelijke ritten? Dan heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Kom je vaak bij opdrachtgevers over de vloer? Dan kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering goed gebruiken. Kortom, zet voor jezelf op een rijtje welke risico’s er bij jouw vak horen en hoe je die zo veel mogelijk kunt minimaliseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here