Wat is Google Search Console en welk nut heeft het?

Wil je graag op de hoogte zijn en blijven van de positie van jouw website in de Google zoekresultaten? Dan is het gebruik van Google Search Console zeer handig. Welke functies heeft deze tool van Google? In ons artikel lees je er alles over!

Hoe ontdek je fouten op jouw website?

Misschien heb je het idee dat jouw website vanwege fouten niet hoog in de zoekmachine staat. Gelukkig kun je daar wat aan doen met behulp van de Google Search Console. Via de optie ‘zoekverkeer’ en ‘mobiele bruikbaarheid’ zie je meteen hoe gebruiksvriendelijk een bepaalde webpagina is op de mobiele telefoon. Tevens ontvang je enkele suggesties voor verbeteringen, zodat je optimale gebruiksvriendelijkheid aan kunt bieden.

Crawlfouten ontdekken met de Google Search Console

Ook sitefouten op de mobiele telefoon zijn niet bepaald fijn. Deze zijn ook te controleren met behulp van de Google Search Console. Klik in dit geval op ‘crawlen’ en ‘crawlfouten’. Alshet goed is verschijnt het tabblad ‘Smartphone’. Deze geeft de fouten aan die op mobiele telefoons zijn opgetreden.

Mobiel webdesign

Er zijn verschillende manieren om jouw website mobielvriendelijk te maken. Een term die in de SEO-wereld vaak wordt gebruikt voor websites met een mobiele variant is ‘responsive webdesign’. Dit betreft een opmaak waarbij de HTML op zowel de smartphone als desktop hetzelfde is. Daarbij wordt de pagina optimaal weergeven door middel van CSS. In feite is wat je te zien krijgt op de mobiele telefoon een aanpassing van de desktop versie.

Hogere ranking met apps

Apps kunnen, net als ijzersterke SEO-teksten, jouw website een hogere ranking geven. Google waardeert het namelijk zeer wanneer je er een hebt. Maar dit betekent niet dat je een app moet gaan ontwikkelen om hoger in de zoekresultaten te scoren. Apps moeten namelijk daadwerkelijk iets toevoegen. Een app is vooral nuttig wanneer je iets extra’s in combinatie met uitstekende gebruikerservaring wilt bieden.

Welke CMS systemen passen responsive webdesign toe?

Diverse CMS-systemen passen responsive webdesign toe. Zo gaan WordPress en Joomla met de tijd mee. In tegenstelling tot andere CMS-systemen leveren zij geen responsive webdesign met grote fouten erin. Zo komt het nog vaak voor dat tekst en foto’s op de mobiele telefoon niet goed meebewegen. Dit terwijl het alleen al voor de ranking ontzettend belangrijk is om aandacht te geven aan responsive webdesign.

Subdomein en dynamic serving

Twee andere mogelijkheden die je kunt gebruiken voor de mobiele telefoon zijn ‘subdomein’ en ‘dynamic serving’. De eerste term betreft een speciale URL die gericht is op de mobiele variant. Denk bijvoorbeeld aan een URL dat eindigt op ‘m.example.com’. Het maken van deze URL’s is echter een behoorlijke uitdaging. Je hebt er relatief veel technische kennis voor nodig, omdat anders de kans bestaat op fouten. Besteed tenslotte aandacht aan ‘dynamic serving’. Het voordeel hiervan is dat een subdomein voor een mobielvriendelijke website niet nodig is. Desondanks kun je toch een mooie website op de telefoon laten zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here