Wat is de VAMIL regeling?

Voor ondernemers in Nederland gelden allerlei fiscale voordelen. Het is zeker geen slecht idee om je er eens in te verdiepen. Heb je bijvoorbeeld wel eens van de VAMIL gehoord? Als het antwoord ‘nee’ is, raden we aan om snel dit artikel te lezen.

Wat is de VAMIL regeling?

Misschien heb je een online bedrijf en klinkt VAMIL je niet meteen in de oren. Toch is het belangrijk om er vanaf te weten, aangezien je er veel geld mee kunt besparen. VAMIL is de afkorting van ‘Willekeurige afschrijving milieu investeringen’ en heeft betrekking op ondernemers die gebruik maken van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Het is mogelijk om een investering af te schrijven op een moment dat jou uitkomt. Wel geldt er een maximum afschrijving van 75 procent. We raden om zo snel mogelijk af te schrijven aangezien je daarmee de fiscale winst verlaagt. En dat betekent op zijn beurt dat je minder belasting hoeft te betalen.

MIA: de partner-in-crime van VAMIL

De VAMIL regeling gaat vaak hand in hand met de zogeheten ‘milieu investeringsaftrek’, die we simpelweg afkorten tot de MIA. Ook hierbij breng je een bepaald percentage van het investeringsbedrag in mindering op de bedrijfswinst. Voor de MIA is het 45 procent, afhankelijk van het effect op het milieu. Ook de gangbaarheid van de bedrijfsmiddelen waarin je hebt geïnvesteerd speelt een rol.

Hoe weet je of je in aanmerking komt voor de VAMIL of MIA regeling?

Wil je weten of je aanmerking komt voor de VAMIL of de MIA? Ze allebei te vinden op de Milieulijst. Werp er vooral eens een blik op, om te kijken welke bedrijfsmiddelen voor deze regelingen in aanmerking komen. In 2023 staan onder andere de volgende zaken op de lijst:

  • LED-belichtingssystemen voor podium of theaterbelichting
  • HR-glas voor nieuwe bedrijfsgebouwen
  • Belichtingssystemen voor tuinbouwgewassen
  • Warmtepompboilers
  • HR-pompen

Welke voorwaarden gelden er voor deze regelingen?

In principe mag ieder bedrijf gebruik maken van de VAMIL of de MIA-regeling. Uiteraard gelden er wel een aantal voorwaarden. Zo is het niet mogelijk om de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsafdruk voor hetzelfde bedrijfsmiddel te gebruiken. Maar je mag de VAMIL of MIA eventueel wel met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek combineren. Laten we de voorwaarden op een rijtje zetten, om te zien of je in aanmerking komt voor de regelingen:

  • Het bedrijfsmiddel of de bedrijfsmiddelen heeft een plekje op de milieulijst.
  • Je hebt het bedrijfsmiddel/de bedrijfsmiddelen niet eerder gebruikt.
  • Jouw investering heeft een waarde van minstens 2500 euro (per bedrijfsmiddel).
  • Jouw investering heeft betrekking op de aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel/de bedrijfsmiddelen

Wat te doen als je voldoet aan de voorwaarden?

Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Doe dan binnen drie maanden een melding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als het goed is ontvang je daarna een ontvangstbevestiging. Bewaar het bericht in jouw boekhouding en gebruik de VAMIL of MIA in jouw aangifte. Uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst op basis van de RVO of je recht hebt op de investeringsaftrek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here