Schoonmaak in de zorg, hoe gaat dat in zijn werk?

1Een schone werk- en leefomgeving is ontzettend belangrijk, in de zorg misschien nog wel meer dan ergens anders. Niet alleen in verzorgingstehuizen, maar ook in het ziekenhuis, een huisartsenpraktijk, consultatiebureau en in de verschillende wachtkamers is het belangrijk dat alles hygiënisch en schoon is. dit wordt dan ook dagelijks gedaan alleen, hoe gaat dat nou precies in zijn werk?

Een specialist in de schoonmaak

Praktijken, ziekenhuizen, instellingen en alles wat daar bij hoort, hoort dagelijks schoongemaakt te worden volgens bepaalde richtlijnen. Dit wordt gedaan door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het schoonmaken, zoals CSU schoonmaakbedrijf. Zij zijn elke dag bezig met het schoonmaken van panden, ontzorgen, alert zijn en klantgericht werken door te luisteren naar behoeftes en te kijken naar wat echt nodig is. dit is belangrijk, want alleen zo kun jij je werk goed uitvoeren.

Denk bijvoorbeeld aan de wachtkamer bij je huisartsenpraktijk. Dagelijks zitten hier mensen te wachten van acht uur in de ochtend tot ergens ver in de middag. Mensen die verkouden zijn, kinderen die overal met hun handen aan zitten en patiënten met verschillende, soms besmettelijke, aandoeningen. Het is hierbij belangrijk dat alles schoon is en blijft, om besmettingen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor ziekenhuizen, consultatiebureaus en verpleeghuizen.

Hygiëne is ontzettend belangrijk

Het mag vanzelfsprekend zijn dat de hygiëne erg belangrijk is. niet alleen bij jou thuis, op de school van je kinderen of bij jou op kantoor, maar ook zeker in de zorg. Hier komen mensen die kwetsbaar en ziek zijn, ouderen van ver in de 80 of 90 jaar en baby’s van een paar dagen oud. Het zorgproces kan dan ook niet zonder een goede schoonmaakroutine, elke dag weer. CSU zorgt er niet alleen maar voor dat de hygiëne gewaarborgd wordt, maar denkt ook aan de veiligheid van patiënten en medewerkers. Zij werken met een protocol voor hygiëne in de zorg en dragen zorg voor hun persoonlijke hygiëne. Hierbij kun je denken aan de uiterlijke verzorging, zoals kortgeknipte nagels, maar ook de nodige handhygiëne.

De schoonmaakwerkzaamheden die dagelijks uitgevoerd moeten worden, zijn per locatie verschillend. Vaak gaat het om het afnemen van tafels, stoelen, deuren en balies, het schoonmaken van de toiletten en het zuigen en dweilen van de vloeren. Daarnaast biedt CSU ook nog een aantal aanvullende diensten. Hierbij kun je denken aan het doen van de afwas in de keuken van je praktijk, het reinigen, desinfecteren en verschonen van de bedden en het wassen van het linnengoed. Aanvullend kunnen zij ook nog ingezet worden op de logistieke dienst, postkamerdiensten en voedingsdiensten en -assistentie.

De persoonlijke aanpak in de schoonmaak

De schoonmaak in de zorg kan per zorginstelling enorm verschillen als je kijkt naar de behoeftes van het onderhoud. Wel is het zo dat de schoonmaak bij een ziekenhuis, verpleeghuis of consultatiebureau vaak meer vraagt dan enkel de standaard klussen. Uiteraard is een schone omgeving heel belangrijk, maar daarnaast speelt ook het contact met patiënten, bewoners, het personeel en eventuele bezoekers een grote rol. Ook zorgen zij ervoor dat de omgeving netjes en opgeruimd is, want dit zorgt ervoor dat bewoners zich meer thuis voelen.