Neem het heft in eigen handen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Een passende uitvaartverzekering is minstens zo belangrijk als een goede inboedelverzekering of een autoverzekering. Sinds 2013 gelden er nieuwe regels bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Wanneer je gebruik maakt van een tussenpersoon moet je bijvoorbeeld advieskosten betalen. Hij of zij adviseert je bij het sluiten van de juiste uitvaartverzekering. Voorheen ontving een tussenpersoon provisie op iedere verkochte uitvaartverzekering. Dit werd echter verboden omdat het weinig transparant was. In plaats daarvan worden tegenwoordig advieskosten voor de uitvaartverzekering in rekening gebracht.

Provisieverbod

Door het provisieverbod hebben adviseurs en bemiddelaars er niet langer belang bij dat je een uitvaartverzekering afsluit. Door advieskosten uitvaartverzekering draait het niet meer om de portemonnee van de adviseur, maar staan jouw wensen centraal. Advieskosten uitvaartverzekering is zodoende veel objectiever. Desondanks blijkt ook deze nieuwe manier van bemiddeling soms voor problemen te zorgen. Veel adviseurs zijn onduidelijk over de kosten die de bemiddeling met zich meebrengt. Het kan gebeuren dat je als klant plotseling een enorme rekening voor je neus krijgt, en dat is schrikken.

Niet te verwarren met distributiekosten

De advieskosten uitvaartverzekering worden bovendien vaak verward met distributiekosten, ook ingesteld sinds 1 januari 2013. Hierbij betaal je de verzekeraars voor de kosten die zij maken om de verzekeringsaanvraag te behandelen. Deze rekening krijg je altijd in de bus naast de premiekosten en de advieskosten. Het bedrag ligt vaak tussen de 150 en 200 euro. Kun je het bedrag niet in een keer aflossen, dan kan het ook in maandelijkse of jaarlijkse termijnen. Door het instellen van de advieskosten uitvaartverzekering en de distributiekosten is het duidelijker wat je betaald voor je uitvaartverzekering. Voor de nieuwe regel in 2013 betaalde je ook distributiekosten, maar deze waren in de premie verwerkt samen met de provisies. Het kostenplaatje is tegenwoordig duidelijker en de markt is er een stuk transparanter van geworden.

Online een uitvaartverzekering afsluiten

Eventueel is het ook mogelijk om geen advieskosten te hoeven betalen. Om een tussenpersoon te omzeilen kun je zelf online een uitvaartverzekering afsluiten. Een stuk goedkoper, maar ook ingewikkelder. Je moet bijvoorbeeld zelf de premie uitrekenen en op de hoogte zijn van de voorwaarden die aan de premies hangen. Daarnaast moet je zelf de verschillende uitvaartverzekeringen vergelijke en kijken welke aansluit op je wensen. Hoewel je in tegenstelling tot een tussenpersoon waarschijnlijk geen specialist bent, kun je met een zoektocht op internet al heel ver komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here