Hoe maak je een WordPress thema aan?

WordPress is een fantastisch CMS om te ontdekken. Het bevat namelijk ontelbaar veel plugins en zeer veel thema’s. Daarmee bouw je in enkele weken een professionele website voor bijvoorbeeld zakelijke doeleinden waar je trots op kunt zijn. Bovendien is het vrij eenvoudig om het design van je site aan te passen met WordPress thema’s. Hoe gebruik je deze optie?

Thema’s in allerlei soorten en maten

Sinds de oprichting van WordPress in 2003 zijn er tientallen thema’s verschenen. Tegenwoordig heb je de keuze uit thema’s in allerlei soorten, maten en kleuren. Populaire thema’s zijn bijvoorbeeld ‘Elegant’, ‘Magnifique’ en ‘Wallbase’. Bovendien kun je deze mooie stijlen nog gratis installeren ook. Uiteraard zijn er ook WordPress thema’s beschikbaar waar je voor moet betalen. Meestal staat dit duidelijk aangegeven. De betaalde thema’s zien er professioneel uit en geven je website een unieke uitstraling.

Zo wissel je van WordPress thema

Het installeren van een bepaald thema betekent niet dat je website er voortaan altijd zo uit moet zien. Wie weet is je site na enige tijd toe aan een nieuw design. Dit geeft een frisse uitstraling en verbetert misschien wel de gebruiksvriendelijkheid. Hoe dan ook kunnen er allerlei redenen zijn om je WordPress thema te willen veranderen. Om te wisselen dien je naar de optie ‘thema’s’ te gaan in het gebruikerspaneel. Daar staat het huidige thema inclusief relevante informatie vermeldt. Ook vind je er andere zowel betaalde als niet-betaalde thema’s.

De inhoud blijft altijd bestaan

Het wisselen van een WordPress thema lijkt in eerste instantie vrij eenvoudig. In principe hoef je alleen op ‘thema installeren’ te klikken. In de praktijk ligt het toch net een beetje anders. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je tegenaan zult lopen. Zo kan het gebeuren dat je pagina opzet bij het nieuwe thema totaal door de war raakt. Dit komt bijvoorbeeld door het feit dat bepaalde codes die je hebt gebruikt in het oude thema nieuw voorkomen in het nieuwe. Je hoeft echter niet bang te zijn dat de inhoud van je website verdwijnt. Pagina’s en berichten blijven ook in een nieuw thema gewoon bestaan.

Menu aanpassen

Bij een nieuw thema zul je een aantal zaken moeten aanpassen om weer een normaal design te krijgen. Zo dien je het WordPress menu opnieuw in te stellen. Ga hiervoor naar het onderdeel ‘weergave’ en klik op ‘menu’s’. Koppel in dit gedeelte de menu’s aan een bepaalde locatie. Een praktijkvoorbeeld maakt dit iets duidelijker. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een menu hebt met blogs. Deze dien je in het menu opnieuw op een bepaalde plek te plaatsen.

Nieuw plekje voor de widgets

Ook de zogeheten widgets moeten in het nieuwe thema van je website weer een mooi plekje krijgen. Widgets plaats je doorgaans aan de zijkant van een website. Denk bijvoorbeeld aan een widget waarmee bezoekers kunnen reageren op je website. In een nieuw design zijn dergelijke onderdelen soms gedeactiveerd. Activeer de gebruikte widgets opnieuw in het menu en plaats ze vervolgens op een geschikte plek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here