Na de aankoop van een product heeft een consument het recht om de koopovereenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Dit wordt het herroepingsrecht genoemd. Webwinkels die lid zijn van Thuiswinkel.org geven de consument een bedenktijd van twee weken of langer. Deze termijn begint een dag nadat het product door of namens de consument ontvangen is. Waarom is er sprake van een bedenktijd?
Wat zijn de regels rondom het herroepingsrecht?
Na het ontvangen van een product krijgt de consument een aantal weken de tijd om het te beoordelen. Dit principe geldt zowel voor fysieke als online winkels. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een gekocht truitje toch minder fijn zit dan gedacht. In dat geval kan de consument gebruik maken van het herroepingsrecht. Een webwinkelier is verplicht om de klant over de regels rondom het retourneren te informeren. Na de aankoop moet de informatie nogmaals duidelijk aan de klant gegeven worden, bijvoorbeeld per e-mail of in een brief. Daarnaast moet het herroepingsrecht vermeldt staan in de algemene voorwaarden, zodat er duidelijkheid over bestaat.
Herroepingsrecht en diensten en abonnementen
Het herroepingsrecht is ook van toepassing op diensten en abonnementen. Ook in dat geval hebben consumenten twee weken de tijd om het product terug te sturen als het om een bepaalde reden niet aan de wensen voldoet. Het komt ook voor dat een klant vraagt om levering binnen de herroepingstermijn. Hoewel de webwinkelier verplicht is om te leveren, moet de klant wel het deel dat al is gebruikt betalen. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriften waarvan een aantal bladzijden al zijn gelezen.
Geef duidelijke instructies
Als webwinkelier is het verstandig om consumenten duidelijk te instrueren over de manier waarop ze met een bepaald product en de verpakking tijdens de bedenkperiode om moeten gaan. Zo moet bij sommige producten voorzichtig omgaan met de verpakking. Gebeurt dit niet, dan kan het product niet meer worden geretourneerd. Zo worden dragers van audio en/of video opnamen vaak verzegeld verzonden. Dit materiaal kan namelijk vrij eenvoudig gekopieerd worden. De verzegeling moet dit zien te voorkomen. Op het moment dat de verzegeling wordt verbroken, verliest de klant het retourrecht.
Welke producten kun je niet retour sturen?
Voor sommige producten geldt trouwens geen herroepingsrecht. Dit zijn bijvoorbeeld vitaminepillen en erotische artikelen die vanwege de hygiëne of om gezondheidsredenen die na het openen van de verzegeling niet geretourneerd mogen worden.