Een professionele blog starten: zo doe je dat

blog starten

Vandaag de dag houden veel mensen zich bezig met bloggen. Een blog starten is op zichzelf ook niet moeilijk. Maar als je het professioneel wilt aanpakken, waar moet je dan aan denken? Veel mensen bloggen voor hun plezier, bijvoorbeeld omdat ze graag reizen. Zo kun je familie en vrienden ook vanaf een afstandje mee laten genieten van je reis. Het is echter ook mogelijk om geld te verdienen met je blog. Daarvoor moet de opzet van je blog natuurlijk wel professioneel zijn. Hieronder geven we je 5 tips om een professionele blog te starten.

1. Zorg voor een zakelijke domeinnaam

Misschien heb je momenteel nog een gratis blog bij Blogger.com of een andere aanbieder. Besef wel dat je dan zelf niet de eigenaar bent van de blog en dat het vaak ook minder professioneel overkomt. Het is goed om een eigen domeinnaam te kiezen en de webhosting uit te besteden aan een betrouwbare partij. Wil je op een later moment de hosting elders onderbrengen, dan kun je eenvoudig je domeinnaam verhuizen naar een andere provider. Je WordPress thema en overige inhoud worden daarbij gewoon behouden.

2. Plaats altijd unieke berichten op je blog

Wellicht heb je deze kreet al heel vaak gehoord, maar het is dan ook echt heel belangrijk. Plagiaat plegen is uiteraard verboden, maar het is ook nog eens heel slecht voor je ranking in de zoekmachines. Hoe unieker jouw bericht, hoe beter het is voor je website. En je wilt jouw website tenslotte wel hoog in de zoekresultaten krijgen!

3. Kies een specifieke doelgroep

Natuurlijk is het leuk om een website te maken voor heel Nederland of voor de hele wereld. Maar in de praktijk werkt dit niet zo. Het is veel beter om een specifieke niche te kiezen, zodat je ook een specifieke doelgroep aanspreekt. Dat maakt het voor jou makkelijker om mensen te bereiken en zal je blog uiteindelijk ook interessanter maken voor aanbieders. Tenslotte willen zij vaak ook heel gericht reclame maken.

4. Plaats regelmatig nieuwe blogs

In het begin ben je natuurlijk razend enthousiast en wil je regelmatig een nieuwe blog plaatsen. Maar het kost tijd voor er bezoekers naar je website komen. Dan kan het zijn dat je soms minder motivatie hebt. Om je publiek vast te houden, dien je regelmatig blogs te plaatsen. Op de lange termijn betaalt zich dat zeker terug. Bovendien is het ook voor de zoekmachines belangrijk dat je regelmatig nieuwe content plaatst.

5. Wees informatief

Je blog moet meerwaarde bieden voor een lezer. Soms denk je misschien dat je te veel uitlegt in je blog, maar waarschijnlijk ben jij dan juist goed bezig. Verplaats je in de lezer en realiseer je dat hij of zij wellicht niet zoveel van het onderwerp af weet als jij. Ga bij jezelf na wat jij over het onderwerp zou willen weten en welke informatie belangrijk is voor je bezoekers. Waar zijn zij naar op zoek? Probeer daarop in te spelen en geef je lezers de informatie die zij nodig hebben. Zorg ervoor dat je teksten toegankelijk zijn en dat je bijvoorbeeld niet in vaktaal spreekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here