Een e-bike van de zaak rijden? Vanaf 2020 wordt het makkelijker! 

e-bike man

Ondernemers die het aanschaffen van lease e-bikes hebben overwogen opgelet: vanaf 1 januari 2020 wordt dit een stuk makkelijker én voordeliger! De Nederlandse overheid stimuleert al  jaren het gebruik van duurzame vervoersmiddelen in de zakelijke markt en dit uit zich nu in de vereenvoudiging van de huidige ‘fiets van de zaak’ regeling. Verwacht wordt dan ook dat het aantal lease e-bikes in de zakelijke tak flink zullen toenemen, omdat een e-bike leasen simpelweg een stuk aantrekkelijker wordt! De huidige regeling is een stuk minder gebruiksvriendelijk. Zoals het nu is geregeld is het aanschaffen van een bedrijfsfiets ingewikkeld. Daarbovenop is de hoeveelheid administratie die bij het rijden van een e-bike van de zaak komt kijken niet mis. Het is dus niet zo gek dat de bedrijfsfiets tot op heden niet zo populair is!

De werkkostenregeling 

Dat een bedrijfsfiets niet zo populair is bij werkgevers heeft alles te maken met de huidige regeling. Deze is ingewikkeld en omslachtig waardoor het best nog wat uitzoekwerk kost om überhaupt tot de aanschaf van een lease e-bike te komen. Ook daarna is het fietsen op een fiets van de zaak niet bepaald een pretje. Deze vereist nu namelijk nog een sluitende kilometeradministratie. Privé ritten dienen daarbij ook nog eens tot op de kilometer nauwkeurig bijgehouden en vastgelegd te worden. Daarnaast valt de bedrijfsfiets binnen de werkkostenregeling. Deze regeling maakt het mogelijk om belastingvrije vergoeding aan te bieden aan werknemers. Deze vergoeding beslaat 1,2% van alle lonen samengenomen. De hoge aanschafprijs van een e-bike maakt dat binnen deze regeling vaak geen ruimte is voor de aanschaf van e-bikes. 

In vergelijking tot bedrijfsfietsen regeling die gold tot 2014, is het aanschaffen van een e-bike van de zaak er niet bepaald makkelijker op geworden. De oude regeling, beter bekend als het fietsplan, was een stuk eenvoudiger te handhaven. De fiets werd tot een bepaalde prijs volledig BTW vrij aangeschaft en was hierbij niet afhankelijk van overige bedrijfsuitgaven. 

Zó is het geregeld vanaf 2020

In 2018 werd de vereenvoudiging van de bedrijfsfietsenregeling gepresenteerd. Zijn intrede zal worden gemaakt in 2020. Wat er precies gaat veranderen is dat een groot deel van de administratie komt te vervallen, maar ook op fiscaal gebied wordt een lease e-bike interessant. Zo betaalt men niet meer los voor iedere privé kilometer, maar wordt dit afgekocht in de vorm van 7% bijtelling. De bedrijfs e-bike kost dan nog slechts enkele euro’s per maand! Verwacht wordt dat steeds meer werkgevers e-bikes zullen leasen voor hun medewerkers en op deze manier hun steentje bijdragen aan het verbeteren van het klimaat. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here