Deze drie verzekeringen moet jij hebben als zzp’er!

zzp verzekeringen

Een bedrijf starten is in Nederland betrekkelijk eenvoudig. Jij hoeft je namelijk alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je betaalt eenmalig 50 euro en jij mag je vervolgens ondernemer noemen. Het is mogelijk om met andere personen samen een bedrijf op te starten, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Jij kunt er namelijk ook voor kiezen om helemaal alleen te beginnen als ondernemer. In dat geval noemen we jou een zelfstandige zonder personeel, vaak afgekort tot zzp’er. Heb jij je recentelijk ingeschreven als zzp’er? Dan komt er in het begin ontzetten veel op je af. Zo moet je ineens allemaal dingen gaan regelen. Er komen onder meer verzekeringen om de hoek kijken. Wil jij je goed verzekeren? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder zetten wij namelijk drie verzekeringen op een rijtje die zzp’ers moeten hebben!

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ben jij voorheen altijd in loondienst geweest bij een bedrijf? Dan was er geen man overboord wanneer jij ziek was. Je kreeg in dat geval gewoon salaris uitbetaald. Dit wordt anders wanneer jij werkzaam bent als zzp’er. Indien jij niet werkt, verdien je namelijk ook geen geld. Dit is bijvoorbeeld ook het geval wanneer jou iets anders overkomt, zoals een beenbreuk of iets in die richting. In dit geval kun jij jouw beroep gedurende lange tijd niet uitoefenen. Inkomstenderving is hier het logische gevolg van. Sterker nog, jij verdient helemaal niets. Als zzp’er kun jij daarom zeker een arbeidsongeschiktheidsverzekering gebruiken. Met zo’n verzekering ben jij namelijk verzekerd van een uitkering in het geval van ziekte of bij een ander ongeval. Door deze verzekering ontvang jij in deze gevallen namelijk een maandelijkse uitkering. Hierdoor verdien je toch nog wat. Het is een dure verzekering, maar je hebt er zeker wat aan als zelfstandig ondernemer.

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Voor wat betreft de aansprakelijkheidsverzekering kennen we twee verschillende opties: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Laten we eens beginnen met de eerste. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt dat de schade gedekt wordt in het geval van bedrijfsmatige ongevallen. Deze verzekering lijkt veel op de aansprakelijkheidsverzekering die jij privé ook al hebt. Wanneer jij als ondernemer echter schade aanricht aan de eigendommen van een ander, heb je niets aan deze privéverzekering. Je draait in dat geval dus zelf op voor alle kosten. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dit niet het geval. Laat jij bijvoorbeeld een glas water over de laptop van jouw opdrachtgever vallen? Dan kun je terugvallen op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wanneer de laptop niet meer werkt.

Naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben we ook nog de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering heeft geen betrekking op de eigendommen van een ander, maar op fouten die jij met het uitoefenen van jouw beroep hebt gemaakt. Ben jij door een bedrijf ingehuurd voor het maken van een constructieberekening van een gebouw? Dan dient deze berekening natuurlijk goed te zijn. Blijkt later dat er een kostbare fout is gemaakt? Dan kun jij als zzp’er hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Heb je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan draai jij persoonlijk op voor de kosten. Bij zo’n cruciale fout is de kans groot dat je failliet gaat. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat.

3. Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering is niet voor iedere zzp’er noodzakelijk, maar het kan zeker wel handig zijn. Indien jij geregeld ingehuurd wordt door bedrijven, kun jij per ongeluk een fout maken. Indien jij hierdoor schade aanricht bij de partij die jou inhuurde, kunnen zij besluiten een rechtszaak tegen jou aan te spannen. Andersom kan zo’n verzekering echter ook van pas komen. Zo kun jij bijvoorbeeld te maken krijgen met een niet-betalende opdrachtgever. In dat geval kun jij zelf besluiten om de zaak voor te brengen bij de rechter. Dit is echter een duur grapje. Wanneer jij een rechtsbijstandverzekering hebt, is dit niet langer het geval. Met deze verzekering heb jij namelijk recht op professionele ondersteuning en hoef je niet zelf op te draaien voor alle kosten.

Tip: vergeet je pensioen niet

Dit is weliswaar geen verzekering, maar toch denkt lang niet iedere zzp’er direct aan zijn pensioen. Toch is dit wel belangrijk. In loondienst bouw jij namelijk automatisch pensioen op, maar dit is niet meer het geval wanneer jij als zelfstandig ondernemer aan het werk gaat. Jij moet er dan voor zorgen dat jij zelf spaart voor jouw oude dag. Jij kunt je aansluiten bij een pensioenfonds om dit te regelen, maar dit vindt niet iedere ondernemer prettig. Het is ook mogelijk om maandelijks zelf een x bedrag opzij te zetten. Open bijvoorbeeld een extra spaarrekening waar jij alleen geld op kunt storten. Door hier tijdig mee te beginnen, heb jij straks een leuk zakcentje als je met pensioen gaat.

Lees ook: kies de juiste hosting voor jouw zakelijke website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here