Welke raamdecoratie moet ik kiezen?

raamdecoratie

Heb jij besloten je woning opnieuw in te richten? Dan ben je vast en zeker druk met het vinden van meubels en accessoires die goed bij elkaar passen. Omdat er vandaag de dag zoveel keuze is, slaag jij er vast in om dingen te vinden die goed met elkaar matchen. Waar veel mensen echter niet aan denken, is de raamdecoratie. Wanneer jij een nieuwe stijl kiest om jouw woning mee in te richten, is  het natuurlijk wel zo mooi als de raamdecoratie hier ook op aansluit. De kans is groot dat dit met jouw huidige raamdecoratie niet het geval is. Jij zult dus ook nieuwe raamdecoratie uit moeten kiezen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn tegenwoordig namelijk talloze mogelijkheden voor wat betreft raamdecoratie. Om jou een handje te helpen bij jouw keuze, gaan we hier in onderstaande tekst verder op in.

Soorten raamdecoratie

Wanneer we vroeger spraken van raamdecoratie, doelden we eigenlijk altijd op gordijnen. Ook vandaag de dag hangen er nog gordijnen voor de ramen van veel Nederlandse huishoudens. Het zijn echter al lang niet meer alleen gordijnen die de klok slaan. Door de jaren heen zijn er namelijk verschillende soorten raamdecoratie bijgekomen. Hieronder zetten wij de mogelijkheden kort voor jou op een rijtje, zodat je direct weet waar jij allemaal uit kunt kiezen.

Overgordijn

Deze gordijnsoort komt veel voor in Nederlandse huishoudens. Bij overgordijnen wordt er vaak een rail aan het plafond bevestigd. Het gordijn wordt opgehangen aan zogeheten runners, waardoor deze met de hand open- en dichtgetrokken kunnen worden.

Vouwgordijn

In tegenstelling tot een overgordijn wordt een vouwgordijn doorgaans op maat gemaakt, zodat deze precies voor een raam valt. Deze raamdecoratie heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zichzelf op- of ontvouwt wanneer jij aan het koord trekt.

Rolgordijn

Net als  een vouwgordijn wordt ook een rolgordijn op maat gemaakt. Deze raamdecoratie past hierdoor ook altijd precies voor een raam. Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, rolt dit gordijn zichzelf op wanneer jij aan het koord of de ketting trekt.

Lees ook: zo kies je de juiste rolgordijnen!

Jaloezieën

Naast gordijnen kun jij ook kiezen voor jaloezieën als raamdecoratie. In de volksmond staan jaloezieën ook wel bekend als luxaflex. Deze raamdecoratie is op twee manieren te bedienen. Zo kun jij de raamdecoratie met behulp van een koord omhoog en omlaag bewegen. Daarnaast zijn jaloezieën doorgaans voorzien van een draaistok. Hiermee kun jij bepalen in hoeverre jij de jaloezieën open of dicht wilt hebben. Makkelijk om de lichtdoorlatendheid te vergroten of juist te verkleinen.

Plisségordijn

In steeds meer woningen in ons land zie je tegenwoordig plisségordijnen. Dit zijn een soort panelen die op verschillende hoogtes voor een raam gehangen kunnen worden. Een plisségordijn beweegt zich voort middels een aantal koorden. Hierdoor kun jij makkelijk bepalen op welke positie voor het raam jij het plisségordijn wilt hebben. Uiteraard kun je met een plisségordijn ook het gehele raam afdekken. Kortom: je kunt lekker variëren met deze vorm van raamdecoratie.

De kleur van raamdecoratie

Zoals je hierboven reeds kon lezen, heb je betrekkelijk veel mogelijkheden voor wat betreft raamdecoratie. Heb jij een keuze kunnen maken uit de soorten? Dan ben je er nog niet. De raamdecoratie is namelijk ook nog eens verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Wanneer jij een gordijn op maat laat maken, kun je vaak zelf kiezen welke kleur je wilt. Natuurlijk kies jij niet zo maar een kleur. Je wilt immers wel dat de raamdecoratie past bij de rest van jouw interieur. Kies daarom altijd een kleur die past bij jouw meubels en accessoires. Wij raden je aan niet voor een hele opvallende kleur te kiezen. Waarom niet? Omdat jij zodoende juist de nadruk legt op jouw raamdecoratie. En je wilt natuurlijk dat jouw interieur de aandacht trekt en niet de raamdecoratie.

Het materiaal

Naast soort en kleur wordt raamdecoratie gemaakt van verschillende materiaalsoorten. Voor jij een materiaalsoort kiest, moet jij je afvragen wat de functie is van de raamdecoratie. Wil jij bijvoorbeeld duisternis kunnen creëren met behulp van raamdecoratie? Dan doe je er goed aan om voor verduisterende stof te kiezen en niet voor vitrage. Gaat het jou er meer om dat er iets voor de ramen hangt? Dan kan vitrage juist wel weer een goede keuze zijn. Vitrage is namelijk licht doorlatend, waardoor een ruimte optisch groter lijkt. Het is echter ook mogelijk om beide soorten te combineren. Zo kun jij bijvoorbeeld kiezen voor een verduisterend rol- of vouwgordijn in combinatie met overgordijnen van vitrage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here