Welke plantenbak kies jij?

plantenbak

Mensen verlangen naar een beetje natuur in hun leven, daarom nemen ze zelfs in een flat 10 hoog in het midden van een grote stad kamerplanten. Ideaal om sfeer in huis te creëren. Als je een balkon, dakterras of tuin hebt, kan je uiteraard ook voor plantenbakken kiezen om extra groen aan je omgeving toe te voegen. Wil jij een goedkope plantenbak kopen? Hieronder staan wat mogelijkheden van diverse materialen.

1. Hout

Dit is een natuurlijk materiaal dat ook voor een plantenbak zeer geschikt is. Hout isoleert goed, ziet er mooi uit en gaat lang mee. Er zijn ook nadelen te noemen. In de eerste plaats is een houten plantenbak zeker niet goedkoop als je kiest voor een goede kwaliteit hout. Hout zuigt ook water op en is om die reden vaak niet binnen te plaatsen na een periode buiten te hebben gestaan in een periode met veel regen.

2. Keramiek

Keramiek is mooi en in allerlei kleuren te verkrijgen. Erg veel onderhoud hoef je er niet aan te doen en het blijft er goed uitzien gedurende een lange periode. De minpunten zijn dat keramiek niet goed tegen strenge vorst kan. Ook is de keramiek niet waterdoorlatend en moet de afwatering gegarandeerd zijn. Keramieken plantenbakken kunnen het best binnen worden gehaald in de winter, maar dat is een klus omdat het materiaal ook zwaar is.

3. Metaal

Plantenbakken worden met name gemaakt van zink, staal en aluminium. Als ze buiten blijven staan, zullen ze al gauw gaan verweren en dat heeft een charme als je daar gevoelig voor bent. Deze plantenbakken kan je de hele winter buiten laten staan, waarbij je dan wel voor een goede afwatering moet zorgen. Een nadeel is dat metaal niet bijzonder goed isoleert en de meest planten hebben net als mensen een hekel aan koude voeten. De prijzen van metalen plantenbakken zijn in het algemeen hoog.

4. Beton

Beton is een populair materiaal al wordt binnenhuis vaak betonlook gebruikt. Plantenbakken van beton zijn in het algemeen redelijk goedkoop en er kan gekozen worden voor meerdere vormen en afmetingen. De isolerende eigenschappen zijn goed mits de wand dik genoeg is. Afwatering is van belang. Hoewel misschien onverwacht kan beton het moeilijk krijgen bij vorst. Als de wanden van de plantenbak van relatief dun beton zijn gemaakt kan deze door water in combinatie met vorst barsten oplopen. In tijden van vorst in het verstandig om deze plantenbakken een vorstvrij plaatsje te geven.

5. Kunststof

In het algemeen zijn kunststof plantenbakken goedkoper dan andere materialen. Je kan ze in alle kleuren en formaten kopen. De isolatie is voldoende en je kan ze ook in de winter buiten laten staan. Kunststof is in het algemeen niet waterdoorlatend dus moet worden gezorgd voor een goede afvoer. Er zijn verschillende soorten kunststof die worden gebruikt. De goedkopere plantenbakken zijn vaak niet kleurecht onder invloed van ultraviolet licht. Ook kan de kunststof zelf aangetast worden door het zonlicht, waardoor een plantenbak sneller beschadigd raakt. Bij een bak van kunststof moet je ook rekening houden met het gewicht, vaak is nodig om met behulp van grint of stenen omvallen te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here