Waarom zijn zonnepanelen goed voor het milieu?

We leven in een maatschappij waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt gevonden. Zodoende is zonne-energie de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Met het oog op de toekomst is het een zeer schone en goede vorm van energie. Bovendien staat de techniek niet stil. Zonnepanelen worden steeds geavanceerder en brengen meer rendement op dan ooit. Glas-glas zonnepanelen met een extra beschermingslaag zijn daar een goed voorbeeld van. Het energieprobleem in de wereld wordt steeds nijpender. Met het aanschaffen van zonnepanelen lever je een kleine bijdrage aan de oplossing.

Beter voor het milieu

Misschien heb je het idee dat de zon weinig schijnt in Nederland. In de praktijk valt dat best mee. De zon laat zich bijna elke dag wel even zien. Zonne-energie is gelukkig helemaal gratis. Dankzij zonnepanelen neemt de CO2 uitstoot van je huishouden flink af. Gemiddeld bespaar je per m2 zonnepaneel wel 60 kg CO2 per jaar. Bovendien raakt deze energiebron in tegenstelling tot olie, kolen en gas nooit op. Ook giftige gassen en geluidsoverlast zijn met zonne-energie voorgoed verleden tijd.

Gunstig voor de woningwaarde

Bij het aanschaffen van zonnepanelen moet je op een aantal zaken letten, zoals de prijs. Zonnepanelen pakken gunstig uit voor je woningwaarde. Een energiezuinige woning ligt dan ook zeer goed op de woningmarkt. Vaak ligt de waardestijging van je huis hoger dan de prijs waarvoor je de zonnepanelen hebt aangeschaft. De huidige woningmarkt stelt bijzonder hoge eisen wanneer het gaat om duurzaamheid. Moderne woningen met zonnepanelen voldoen aan deze criteria. Zo moeten huiseigenaren sinds 2008 een energielabel paraat hebben wanneer ze hun woning willen verkopen of verhuren.

Energielabel

De notaris mag de koopakte niet delen zonder dit document erbij. Op het energielabel staat de duurzaamheid van een huis weergeven. Deze wordt weergeven in verschillende klassen. ‘Klasse A’ geeft bijvoorbeeld aan dat je huis zeer energiezuinig is, terwijl er met het label ‘Klasse F’ qua duurzaamheid nog heel wat aan de woning mag gebeuren.

GSC certificaat

Het installeren van zonnepanelen zorgt voor een hoger energielabel. Uiteindelijk kun je daarmee jouw woning voor een hogere prijs verkopen. Je huis voldoet als het goed is aan het zogeheten ‘groenestroomcertificaat’, simpelweg afgekort tot GSC. Dit certificaat krijg je uiteraard niet zomaar. Ten eerste dien je de installatie van de zonnepanelen te laten keuren door een erkend bedrijf. Ook moet een zonnepaneelinstallatie van meer dan 10 kW aangemeld worden bij een netbeheerder.

Netwerkbeheerder in Nederland en België

In Nederland is de netwerkbeheerder TenneT, terwijl je in België bij VREG moet aankloppen. Een installatie dient altijd aangegeven te worden, omdat daarmee een goed en veilig energienet gegarandeerd wordt. Het vergeten van de aanmelding heeft gevolgen voor de meterstand aan het einde van het jaar. Het energiegebruik komt in dit geval niet meer overeen met de schatting van het energieverbruik aan het begin van het jaar. Daardoor kunnen er problemen ontstaan. De energieleverancier kan zelfs besluiten om je af te sluiten van stroom.

Prosumententarief

Het is verstandig om de installatie van zonnepanelen zo snel mogelijk door te geven aan de netbeheerder. Desondanks gebeurt dit niet altijd, en soms zelfs moedwillig. Sinds juli 2015 moet je bij het gebruik van meer dan 10 kW aan energie namelijk het zogeheten prosumententarief betalen. Dit houdt in dat je moet bijbetalen voor het opwekken van stroom. Het precieze bedrag is niet vast te stellen. Deze is onder andere afhankelijk van het maximale vermogen van de omvormer. Per kilowatt opgewekte elektriciteit betaal je gemiddeld 80 euro.

Passieve zonne-energie voor bedrijven

Naast particulieren maken ook steeds meer ondernemingen gebruik van zonne-energie. Niet alleen door het plaatsen van zonnepanelen, maar ook door ‘passieve zonne-energie’ toe te passen. Dit houdt in dat een gebouw optimaal gebruik maakt van zonne-energie. De zon is immers onze grootste energiebron. Jaarlijks levert het maar liefst 170.000 Terrawatt (TW) aan energie!

Woningisolatie

Als particulier kun je op meerdere manieren een steentje bijdragen aan een beter milieu. Naast het plaatsen van zonnepanelen is het bijvoorbeeld zeer gunstig om je woning zo goed mogelijk te isoleren. Denk daarbij onder andere aan thermische woningisolatie, waarbij dubbel glas wordt geplaatst. Maak je op dit moment geen gebruik van zonne-isolatie? Dan is 2017 wellicht het jaar waarin je kiest voor duurzaamheid. De vele voordelen van zonnepanelen wegen namelijk op tegen de hoge kosten van de installatie. Bovendien haal je deze er al binnen enkele jaren uit. Bij correct geplaatste zonnepanelen heb je jouw investering er binnen 5 tot 10 jaar uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here