Waarom zijn inbouwspots zo populair?

inbouwspot

Inbouwspots zijn de meest gebruikte vorm van basis of algemene verlichting. Dat betekent dat je vaak als eerste aandoet als je een donkere kamer binnenkomt. Ze worden in iedere soort kamer gebruikt; van de woonkamer tot de badkamer. Behalve voor basisverlichting zijn inbouwspots ook zeer geschikt om te accentueren of extra licht te geven waar het nodig is. Waar moet je rekening mee houden als je kiest voor inbouw led-spotjes?

Inbouwen past bij iedere stijl

Een van de grootste voordelen van het inbouwen van led-spots is dat deze manier van verlichting geschikt is voor ieder interieur. Omdat je de spots verbergt in het plafond of een andere plaats hebben ze overdag een neutraal effect en zorgen ze bij onvoldoende licht ook  voor een sfeer die je passend kan maken voor iedere kamer. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere lampen.

Kantelbare spots bieden veel mogelijkheden

Indien je voor inbouwspots kiest, ga dan bij voorkeur meteen voor kantelbare spots. Wellicht denk je die functie niet te gebruiken in eerste instantie, het biedt je echter voor relatief weinig extra moeite een heleboel extra mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat jij je inrichting wilt veranderen. Met een simpele wijziging van de stand van een spot kan je dan het licht daarop ook aanpassen.

Welke afstand dien je aan te houden tussen de spots?

In de eerste plaats dien je rekening te houden met de lichtbundel die de led-spot geeft. Als je op de verpakking kijkt, zal je zien dat er meerdere opties zijn. Over het algemeen zal een spot een oppervlakte van 0,5 tot 1,5 m2 verlichten. Daarnaast is het uiteraard van belang hoeveel licht je nodig hebt op een bepaald punt. In de keuken zal je voor het snijwerk voldoende licht op je handen willen hebben, evenals aan je werk- of hobbybureau. In de huiskamer zijn er plaatsen waar ook minder licht geen probleem is. Ga in het algemeen uit van een ruimte van 80 tot 150 centimeter tussen de verschillende spots. Een led-dimmer is uiteraard ook erg praktisch in sommige kamers.

Kies de juiste ledlampen voor bijzondere kamers

Led-spots zijn ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keukens. Daarvoor moet je dan wel geschikte lampen kopen. Er zijn led-spotjes die in principe helemaal in water kunnen worden ondergedompeld, maar ook exemplaren die slechts  bestand zijn tegen spatwater. Kies verstandig om problemen te voorkomen. De IP-waarde geeft aan welke bescherming  ledlampen hebben tegen vocht. In de badkamer moet dat minstens IP 21 zijn.

Monteren van led-spots

Het zelf monteren van inbouwspot hoeft voor een handige doe-het-zelver geen probleem te zijn. Neem de gebruikelijke voorzorgen die horen bij het werken met elektriciteit. Led lampen geven veel minder warmte af dan bijvoorbeeld halogeen. Let toch op dat de spots enige warmte moeten kunnen afvoeren en bedek ze nooit compleet met isolatiemateriaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here