Waarom steeds meer mensen overstappen op LED verlichting

led verlichting woonkamer

Steeds meer mensen stappen over op LED verlichting. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien er een paar flinke voordelen aan het gebruik van LED lampen zitten en we langzaam maar zeker steeds milieu bewuster bezig willen zijn. LED verlichting speelt daar een aanzienlijke rol in. Nu kan het natuurlijk heel goed zijn dat ook jij over zou willen stappen op LED verlichting maar dat je nog met een behoorlijk aantal vragen zit want klopt het allemaal wel wat er over LED verlichting verteld wordt en zijn LED lampen wel zo energie zuinig? In dit artikel laten we hier ons licht eens over schijnen en vertellen we ook waarom steeds meer mensen overstappen op LED verlichting.

LED verlichting voor warmte en sfeer in huis

LED verlichting heeft een imago van koud en fel licht en in zekere zin is dat ook niet verwonderlijk. In het verleden was LED verlichting ook daadwerkelijk sfeerloos en had het veel weg van industriële verlichting. LED verlichting was dus niet iets waar je een gezellig sfeer in huis mee kon creëren. Inmiddels is ook LED verlichting doorontwikkeld en sinds een aantal jaar in verschillende kleurschakeringen verkrijgbaar. Daarnaast zijn er inmiddels zelf dimbare LED lampen op de markt waarmee je nog meer warmte en sfeer in huis kunt creëren. “Warmte” bij LED verlichting moet je niet al te nemen overigens. Waar een ouderwetse gloeilamp zo heet kon worden dat je deze niet meer vast kon pakken is dat met LED verlichting heel anders. LED lampen worden namelijk nooit echt heet wat het een zeer veilige keuze voor in huis maakt.

Alle voordelen van LED verlichting op een rijtje

Hieronder hebben we (bijna) alle voordelen van LED verlichting voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van dit overzicht snap je vast wel waarom steeds meer mensen overstappen op LED verlichting.

  • LED verlichting heeft geen opwarmtijd en brandt direct op volle sterkte
  • LED verlichting verbruikt gemiddeld 10 keer minder energie dan andere verlichting
  • LED verlichting heeft zo’n 92% meer rendement
  • LED verlichting wordt niet heet in tegenstelling tot vele andere lampen
  • Een LED lamp heeft zo’n 35.000 tot 50.000 branduren wat neer komt op 10 tot 15 jaar gebruik.

Het grootste voordelen van LED verlichting

We schreven hierboven het woordje “bijna” heel bewust tussen aanhalingstekens omdat we uit de opsomming de 2 grootste voordelen hebben weg gelaten. Dit hebben we gedaan omdat we vinden dat deze voordelen absoluut een aparte vermelding verdienen.

Een van de grootste voordelen van LED verlichting is namelijk de invloed op he milieu. Zeker in de huidige tijd waarin we allemaal een bijdrage moeten leveren aan de reducering van CO2 is dit een heel groot en niet onbelangrijk voordeel. Energiezuinige lampen belasten het milieu dus veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Als je weet dat LED verlichting maar 4 watt aan energie verbruikt, in tegenstelling tot de vroegere gloeilamp die rustig 65 watt aan energie kon verbruiken, is de keuze natuurlijk heel gauw gemaakt.

Tot slot het allergrootste voordeel van LED verlichting en dat is toch wel het voordeel op de portemonnee. Doordat een LED lamp zo’n 10 á 15 jaar mee gaat en zeer energiezuinig is heeft dit uiteindelijk (positieve) gevolgen voor je energierekening Laten we eerlijk zijn, dat is uiteindelijk wat ons het meeste interesseert, toch? Zeker met de huidige energieprijzen kunnen we alle beetjes wel gebruiken.

Al deze argumenten verklaren waarom duurzame LED verlichting steeds populairder wordt. De grootste uitdaging bij het uitzoeken van LED verlichting zal het maken van keuze voor de meest geschikte LED verlichting zijn. Deze verlichting is immers verkrijgbaar in een grote diversiteit aan soorten en maten. Van een LED spot tot de eerder genoemde dimbare versies, met LED verlichting is inmiddels alles mogelijk. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer mensen overstappen op LED verlichting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here