Waar moet je op letten bij een taxatie?

Bij het afsluiten van een hypotheek ben je verplicht om een taxatie te laten doen. De koopprijs moet namelijk overeenkomen met de waarde van je woning. Aan de hand van de taxatie bepaalt een geldverstrekker de schuld-marktwaardeverhouding van je woning. Ook stelt men vast welk bedrag in een overlijdensrisicoverzekering verzekerd wordt.

Uitzondering voor nieuwbouwwoningen

Wat betreft een taxatie maken banken alleen een uitzondering voor nieuwbouwwoningen. Dit geldt echter alleen als je de woning meteen na de oplevering koopt. Een taxatie is alsnog verplicht als de verkoop van een nieuwbouwwoning langer dan een jaar duurt terwijl de prijzen zijn gedaald.

Taxatie bij woning bouwen in eigen beheer

Sommige mensen kiezen ervoor om in een eigen beheer een woning te laten bouwen, met behulp van een architect en een aannemer. In dat geval is een taxatie verplicht. Dit is ook het geval wanneer je van plan bent om een verbouwing via je hypotheek te financieren.

Taxatie bij een woning zonder hypotheek

Een taxatie is ook verplicht als je van plan bent om een verbouwing via je hypotheek te financieren. Bij het kopen van een woning zonder hypotheek hoef je geen taxatie uit te laten voeren, maar het is wel aan te raden.

Maximaal honderd procent van de woningwaarde

Sinds 2018 mag je in Nederland maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Wie een bod doet hoger dan de woningwaarde moet het bedrag boven de getaxeerde waarde zelf betalen met eigen geld. Je kunt dit geld niet lenen bij de bank.

Is een taxatie hetzelfde als een bouwkundige keuring?

Het verschil tussen een taxatie en een bouwkundige keuring is niet voor iedereen even duidelijk. Er is echter een duidelijk verschil tussen de twee. Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren om de bouwtechnische staat van een woning vast te stellen. Dit betreft een specifiek onderzoek, terwijl een bouwkundige inspectie slechts een van de onderdelen is van een taxatie.

Bouwkundig inspecteur ziet meer verborgen gebreken

Een taxateur maakt foto’s van een woning en laat eventuele gebreken die goed zichtbaar zijn zien aan de koper. Maar deze specialist zegt in beperkte mate iets over de staat van onderhoud van een woning. Het is verstandig om een bouwkundig inspecteur in te schakelen als je meer wilt weten over de bouwkundige staat van een huis. Een bouwkundige is een expert en ziet vaker ‘verborgen gebreken’ dan een taxateur.

Visuele inspectie

Tijdens een bouwkundige inspectie vindt er een visuele inspectie plaats van de bouwkundige staat van een woning. De bouwkundig inspecteur maakt foto’s en laat deze zien aan de koper. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe een woning er voor staat. De bouwkundige inspectie bepaalt de kosten van bouwgebreken en slecht onderhoud op lange en korte termijn, maar niet de waarde van de woning.

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Wil je verrassingen voorkomen, dan kun je het beste ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ als voorwaarde opnemen in je voorlopige koopcontract. Dit maakt het mogelijk om bij een groot aantal verborgen gebreken van de koop af te zien.

Verschil tussen waardebepaling en taxatie

Een waardebepaling is anders dan een taxatie. Bij een waardebepaling loop je met een makelaar door de woning heen. Je neemt samen alle bijzonderheden van het huis door en bespreekt gegevens zoals het woonoppervlakte en eventuele zonnepanelen. Vervolgens stelt de makelaar een verklaring op waarin onder andere het de verwachte verkoopwaarde en het vraagprijsadvies aan bod komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here