Met een boomstamtafel haal je de natuur in huis

man aan een houten tafel

Een doorgezaagde boom als eettafel? Een boomstamtafel wordt in feite uit één stuk vervaardigd uit een boomstam. Het zorgt voor een stoere, massieve tafel waarvan de oorsprong zichtbaar blijft. Doordat de nerven en knoesten duidelijk zichtbaar zijn, wordt een stukje natuur in huis gehaald.

Een boomstamtafel is puur en echt

Het is dan ook niet echt verrassend dat boomstamtafels populair zijn. Hout is sowieso een gewild materiaal, maar deze tafel is puur en authentiek. De eettafel is leverbaar in vele houtsoorten, maar eikenhout is het meest gewild. Eikenhout heeft een schitterende print van nerven, knoesten en ringen en is ontzettend duurzaam. Een eiken boomstamtafel gaat generaties lang mee. De randafwerking van de tafel is van oorsprong glooiend. De boomstamrand geeft de tafel nog meer karakter.

Bewerking met lak of olie

Boomstamtafels kunnen op verschillende manieren bewerkt worden. Om de structuren zichtbaar te laten, wordt gebruik gemaakt van matte lak. Het geeft het blad een uitstekende bescherming tegen vocht met behoud van het uiterlijk van het hout. Andere afwerkingen zijn ook mogelijk zoals whitewash, grey look, zijdeglans of hoogglans lak. Naast lak kan een tafelblad ook afgewerkt worden met olie. Olie geeft echter een mindere bescherming omdat het in het houtoppervlak trekt. Lak zorgt voor een laag boven op het blad. De beste bescherming biedt een 2 componenten matte lak. Bij de lak is namelijk een verharder toegevoegd die zorgt voor een extra krasvaste en kleurloze harde laag.

Het onderstel is van hout of staal

Het onderstel van een boomstamtafel kan van hout of metaal. De materiaal keuze is erg persoonlijk. Een houten onderstel zorgt voor één geheel met het tafelblad en zorgt voor een meer landelijke sfeer. Een metalen onderstel geeft een duidelijk contrast en past vooral in een industrieel interieur. Ook de vorm van het onderstel is bepalend voor de uitstraling. Er is een ruime keuze in zowel houten en metalen onderstellen.

Welke poot voor het onderstel?

De X-poot is een veel gebruikt onderstel. Het wordt aan de uiteinden van het blad geplaatst waardoor het een goede stabiliteit biedt. Een andere mogelijkheid van bevestiging is in het midden met een V-poot. Deze variant biedt het voordeel dat het tafelblad volledig benut kan worden. Andere varianten zijn de U-, O- en A-poot. Deze poten zorgen voor een strak design van de eettafel.

Staal wordt veelal afgewerkt met een poedercoating om roestvorming te voorkomen. Dit kan een transparante poedercoating zijn of in iedere gewenste ralkleur. Een veel gebruikte ralkleur is diepzwart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here