Kies de juiste lampen voor jouw woonkamer

verlichting woonkamer

Wil je jouw woonkamer voorzien van nieuwe lampen? Dan ontdek je snel genoeg dat er behoorlijk wat mogelijkheden zijn. Je kunt vandaag de dag namelijk kiezen uit ontzettend veel armaturen. Uiteraard wil je lampen die aansluiten bij de rest van jouw interieur. Daarom kost het vaak betrekkelijk veel tijd om de juiste lampen te vinden. Ben je al lange tijd op zoek en lukt het je maar niet om mooie lampen voor in jouw woonkamer te vinden? Dan kan dit natuurlijk behoorlijk frustrerend zijn. Maak echter geen overhaaste keuzes. In dat geval is de kans namelijk groot dat je de verkeerde lampen kiest. Om jou een handje te helpen, geven we je een aantal tips om de juiste lampen te vinden!

Welke stijl heb jij in jouw woonkamer?

Voor het inrichten van jouw woonkamer heb je ongetwijfeld een stijl gekozen. Met zo’n stijl sluiten de verschillende meubelstukken in jouw woonkamer goed op elkaar aan. Bovendien wordt het een stuk makkelijker om meubels te vinden wanneer je voor een stijl kiest. Je kunt hierdoor namelijk filteren in het grote aanbod. Voor wat betreft lampen geldt dit natuurlijk net zo. Heb je voor de industriële stijl gekozen in jouw woonkamer? Dan ga je uiteraard ook op zoek naar industriële lampen. Heb je voornamelijk design meubels in jouw woonkamer? Dan neig je vast en zeker meer naar een design lamp. Door te kiezen voor een lamp die past bij de stijl in jouw woonkamer, ontstaat er een mooi geheel.

Mogen lampen opvallen of juist niet?

Lampen zijn er in verschillende soorten en maten. Zoek je bijvoorbeeld naar een lamp voor boven de eettafel in jouw woonkamer? Dan kun je voor een joekel van een lamp kiezen. De een houdt hiervan, terwijl de ander dit net wat te veel van het goede vindt. Ga je op zoek naar een lamp? Vraag jezelf dan altijd eerst af of je wilt dat jouw lamp opvalt of juist niet. Indien een lamp op mag vallen, ga je op zoek naar een grote lamp of een lamp met een opvallend uiterlijk. In dat geval kun je eens kijken naar lampen van Artemide. Wil je niet dat een lamp in het oog springt? Kijk dan naar een wat kleinere lamp of kies bijvoorbeeld voor meerdere kleine lampjes bij elkaar. Zodoende heb je genoeg verlichting en dat terwijl jouw lamp niet opvalt!

Waar ga je de lampen voor gebruiken?

Een lamp zorgt ervoor dat je jouw woonkamer kunt verlichten. Veel mensen denken dan ook dat de functie van een lamp altijd hetzelfde is. Dit is echter niet het geval. Zo valt een lamp aan het plafond onder de noemer basisverlichting. Dankzij dit soort lampen kun je jouw woonkamer namelijk verlichten. Daarnaast kennen we ook nog functionele verlichting. Onder deze noemer valt de verlichting die een bepaalde functie heeft. In jouw woonkamer kan dit bijvoorbeeld een staande lamp zijn in de zithoek. Dankzij zo’n lamp wordt het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld een boek of tijdschrift te lezen in de zithoek. Tot slot kennen we ook nog sfeerverlichting. Met sfeerverlichting creëer je een bepaalde sfeer in jouw woonkamer. De verlichtingsintensiteit van deze lampen is vaak een stuk minder dan die van de overige verlichting. Voordat je op zoek gaat naar lampen, doe je er goed aan vast te stellen wat de functie van een lamp moet zijn. Hierdoor kun je namelijk al flink filteren in het aanbod lampen.

Stel een verlichtingsplan op

Ga je jouw complete woonkamer opnieuw inrichten? Dan bestaat de kans dat deze een volledig nieuwe indeling krijgt. Hierdoor komt (een deel van) de verlichting waarschijnlijk ook op een andere plek. Kies nooit lukraak plekken uit om lampen neer te zetten of op te hangen. Doe je dit wel? Dan bestaat de kans dat je straks niet genoeg licht hebt op bepaalde plekken. Wij raden jou daarom aan om altijd een verlichtingsplan op te stellen. Dit doe je uiteraard voordat je op zoek gaat naar lampen die bij de stijl van jouw woonkamer passen. Maak allereerst een indeling van hoe de woonkamer er straks uit komt te zien. Geef op deze plattegrond ook aan op welke plekken de lampen volgens jou moeten komen. Heb je geen idee hoe je het opstellen van een verlichtingsplan aan moet pakken? Schakel hierbij dan hulp in. Zodoende weet je zeker dat je straks de juiste lampen voor jouw woonkamer kiest!

Lees ook: zo richt je de keuken slim in

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here