Is een rioollucht in huis gevaarlijk?

defecte sifon

Je loopt je huis binnen en je ruikt een overweldigende putlucht. Dat is zeker geen pretje! Een rioollucht is enorm smerig. Zeker als je de lucht continu ruikt. Maar wist je ook dat een penetrante rioollucht schadelijk voor de gezondheid kan zijn? In dit blog vertellen we meer over de gevolgen van een rioollucht in huis en hoe je dit kunt oplossen.

Hoe ontstaat een rioollucht in huis?

Een verstopte leiding of een verstopt riool kunnen de rioollucht in huis veroorzaken. Je komt er ook vrij snel achter of één van deze boosdoeners de oorzaak is. Bijvoorbeeld als het toilet niet meer goed doorspoelt of als het water in een wastafel of een douchecabine niet meer snel wegloopt. Dan heb je met een verstopte leiding of een verstopt riool te maken. Een verstopte leiding kun je oplossen door kokend water met een beetje soda door te spoelen of om een ontstoppingsmiddel aan te schaffen. Een verstopt riool vraagt om de expertise van een rioleringsbedrijf.

Defecte leidingen en scheuren

Leidingen kunnen ook kapot gaan. Ze breken af of er ontstaan scheuren in de leidingen. Lekkende leidingen zorgen niet alleen voor een vervelende lekkage, maar kunnen ook voor een rioollucht in huis zorgen. Defecte leidingen moeten dus zo snel mogelijk gerepareerd worden. In huis kan een beetje doe-het-zelver dat vaak zelf doen of je huurt een professionele loodgieter in. Een defecte rioolbuis moet door een rioleringsbedrijf en vaak in opdracht van de gemeente worden opgelost. 

Onvoldoende ventilatie

Als je niet of nauwelijks ventileert heb je ook de kans dat er een rioollucht in huis ontstaat. De dampen die vrijkomen kunnen niet ontsnappen en opstapelen. Dat zorgt voor een vieze geur en het is ook nog eens schadelijk voor de gezondheid! Gelukkig is dit probleem super simpel op te lossen door gewoon vaak ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Een frisse lucht is sowieso goed voor een fris huis en een goede gezondheid. Je kunt overigens ook controleren of een aanwezig ventilatiesysteem goed werkt en of de luchtroosters in de kozijnen en deuren wel open staan.

Het gevaar van een rioollucht in huis

Waarom is een rioollucht gevaarlijk? Dat is vrij simpel te beantwoorden, want een rioollucht bestaat uit gassen die kunnen opstapelen. Deze gassen kunnen schadelijk zijn en gezondheidsklachten veroorzaken. Van milde tot serieuze klachten. Klachten die door een rioollucht kunnen ontstaan zijn desoriëntatie, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, flauwvallen en een rioollucht kan zelfs een longembolie veroorzaken. Des te belangrijker is het probleem van een rioollucht serieus beet te pakken en op te lossen!

Oorzaak onbekend

Wanneer de oorzaak van een rioollucht onbekend is en werkelijk niets helpt om van de vieze lucht af te komen, wordt het tijd om een professioneel bedrijf in te schakelen. Het bedrijf kan met apparatuur metingen verrichten en de bron van de vieze lucht ontdekken. Wanneer de bron is ontdekt kan er ook aan een oplossing worden gewerkt. Het bedrijf dat je hebt ingehuurd komt met handige tips of verrichten zelfs werkzaamheden om het probleem van een vieze rioollucht in huis op te lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here