Wist je dat er iedere dag meer dan 4.000 verhuizingen plaatsvinden in ons land? Daarvan is bijna 60% in dezelfde gemeente. Maar ook iedere dag is ongeveer 5% van de verhuizingen een emigratie. Daarvoor komt uiteraard een heleboel extra kijken, maar ook een ‘gewone’ verhuizing is een kwestie van plannen en organiseren. Tegenwoordig neemt het aantal ‘eigen’ verhuizers ook steeds meer toe. Een familielid/kennis met een groot rijbewijs voor de verhuiswagen is dan wel een noodzaak en de meeste verhuizing die zelf worden uitgevoerd zijn in de eigen gemeente.
1. Materialen voor de verhuizing
Als je gaat verhuizen is het een goed idee om eerst opeen rijtje te zetten welke materialen je nodig zal hebben. Kan je de volgende zaken al afvinken?
- Verhuisdekens
- Verhuisdozen
- Noppenfolie
- Verpakkingsmateriaal (plastic, papier of karton)
- Verpakkingstape
- Gripzakjes
- Verzendzakjes
- Luchtkussen-enveloppes
- Opvulmateriaal
Is het nodig om deze zaken allemaal nieuw te kopen? Er zijn zaken die je kan lenen en met enige fantasie kan je ook improviseren. Maak het jezelf echter niet onnodig moeilijk. Goede verhuisdozen zijn geschikt voor de klus. Een te zwakke doos kan voor een hoop problemen en rommel zorgen. Maak verstandige keuzes en denk aan je kostbare spullen.
2. Regel de hulptroepen een maand van tevoren
Waarschijnlijk vergeten je familieleden en vrienden de dag van je verhuizing niet en willen ze graag een handje helpen. Maak het ze dan wel eenvoudig door een maand van tevoren te regelen wie kan en wil helpen en ook reserves te benoemen. Vrijwel zeker zullen er uitvallers zijn en dan is het prettig dat jij daarin al hebt voorzien.
3. Laat de puntjes op de i zetten in je oude huis
Uiteraard hoop jij dat je nieuwe woning er goed uitziet zodat je meteen aan de slag kan op het moment dat jij de sleutels krijgt. Maar hoe zit het met de woning die je achter laat? Zeker als je buiten de gemeente verhuist, is het efficiènt om even af te spreken dat iemand jouw vroegere woning nog even checkt. Is er niets achtergebleven, moet er nog even een bezem over de vloer, staan er nog huisvuilzakken die weg moeten? Het is vaak een kleine moeite die de volgende bewoners een plezier zal doen.
4. Maak een foto van aansluitingen van je elektronische apparatuur
Zelfs in deze tijd dat veel zaken draadloos gaan, staan er in vrijwel ieder huis ook nog een aantal apparaten met kabels of andere aansluitingen, in de keuken of elders. Vaak staan die er al jaren en is soms al niet meer duidelijk welke kabel waarvoor is bedoeld. Maak het jezelf makkelijk en fotografeer het apparaat voordat je de kabels verwijdert. Berg kabels en andere zaken ook efficiënt op zodat het geen onnodig gezoek oplevert als je de apparatuur weer aansluit.
5. Hoe georganiseerder jij inpakt, hoe sneller de verhuizing
Als je de verhuisdozen heel bewust inpakt, kost het veel minder tijd om de spullen in je nieuwe huis weer op de juiste plek te plaatsen. Laat liever een doos halfleeg als dat toevallig zo uit komt en ga niet ‘proppen’.