Drie tips waar jij op moet letten bij het kopen van zonnepanelen!

zonnepanelen

Zonnepanelen zijn booming. Op steeds meer daken van woningen in ons land zie je de panelen terugkomen. Een goede ontwikkeling natuurlijk, want met behulp van zonnepanelen kun jij je eigen energie opwekken. Voor het aanschaffen van de panelen moet jij echter behoorlijk diep in de buidel tasten, maar het levert je ook het nodige op. Aangezien jij zelf energie opwekt, hoef je immers minder stroom af te nemen. Dit houdt dus in dat jij minder kwijt bent aan energiekosten. Op de lange termijn verdien jij jouw zonnepanelen dus vanzelf weer terug. En daarnaast is het natuurlijk ook nog eens goed voor het milieu. Ben jij overtuigd van de voordelen? Dan wil jij mogelijk op korte termijn zonnepanelen aanschaffen. Koop de panelen nooit zonder je erin te verdiepen. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier waar jij op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen!

1. De prijs

Nederlanders staan bekend als gierig. Zij betalen niet graag te veel voor producten en dit is bij zonnepanelen natuurlijk niet anders. Toch is het geen aanrader om alleen maar op de prijs te letten wanneer u zonnepanelen wilt kopen. Waarom niet? Omdat goedkope zonnepanelen doorgaans van aanzienlijk mindere kwaliteit zijn dan de duurdere panelen. Zo gaan goedkope panelen bijvoorbeeld minder lang mee. En daarnaast wekken goedkope zonnepanelen gewoonweg minder energie op. Goedkope panelen zijn op korte termijn misschien aantrekkelijk, maar op de lange termijn dus niet. Jij moet de zonnepanelen immers eerder vervangen en daarnaast bespaar je jaarlijks minder op jouw energiekosten.

2. De kleur van het paneel

Jij hebt ongetwijfeld al heel wat huizen met zonnepanelen gezien in jouw omgeving. Indien je er eens goed op gaat letten, valt het je vast en zeker op dat er kleurverschil zit in de panelen. Op de ene woning liggen blauwe zonnepanelen, terwijl er zwarte op de andere woning liggen. Vraag jezelf dus ook af welke kleur jij het mooiste vind. Voor sommige mensen vormt de aluminium rand bij de blauwe panelen een afknapper. Hier heb jij bij de zwarte panelen niet mee te maken. Daarnaast zit er ook inhoudelijk nog wat verschil in de panelen. Zo zijn zwarte panelen voorzien van monocellen, terwijl de blauwe over polycellen beschikken. Het verschil? Een paneel met polycellen wekt meer op bij indirect licht, een zonnepaneel met monocellen juist bij direct licht.

3. De grootte van de zonnepanelen

Wat veel mensen niet weten, is dat zonnepanelen verkrijgbaar zijn in verschillende formaten. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen drie formaten: 165×100 centimeter, 195×100 centimeter en 150×100 centimeter. Bij de aanschaf van zonnepanelen vormt de afmeting een belangrijke factor. Waarom? Omdat jij jouw dakoppervlak natuurlijk zo goed mogelijk wilt vullen met zonnepanelen. Kies je voor de grootste variant? Dan blijft misschien een deel van het dak onbenut en dat zou jammer zijn. In dat geval kun je beter voor een kleiner formaat gaan, waardoor jij mogelijk net een aantal extra panelen op jouw dak kwijt kunt. Wij raden je overigens wel aan om voor het grootste formaat te gaan als dit mogelijk is. Waarom? Omdat grotere panelen efficiënter zijn dan de kleinere formaten. En daarnaast ligt de capaciteit van grote zonnepanelen hoger.

Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar

Heb jij een verkopende partij van zonnepanelen bij jou in de buurt zitten? Dan is de kans groot dat jij hier begint met de oriëntatie op de panelen. Logisch, zeker wanneer het een bekende partij is. Staar je echter nooit blind op slechts één aanbieder. Neem altijd contact op met meerdere bedrijven en vraag ook vooral offertes op. Heb jij meerdere offertes ontvangen? Ga er dan eens rustig voor zitten en leg deze offertes naast elkaar. Zoals we eerder al aangaven, moet je niet alleen naar de prijs kijken. Let bijvoorbeeld ook op de hoeveelheid stroom die de panelen opwekken. Dit kan namelijk ook verschillen per paneel. Alleen door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken ben jij in staat om straks de juiste keuze te maken voor wat betreft zonnepanelen.

Lees ook: de voor- en nadelen van een dakkapel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here