De voor- en nadelen van een dakkapel

dakkapel

Veel woningen in ons land zijn voorzien van een zolder. De meeste mensen gebruiken deze ruimte uitsluitend als  opslagplaats. Op zich begrijpelijk, want je hebt hier vaak te maken met de schuine kanten van het dak. Hierdoor kun je slechts op een klein deel van een zolder rechtop staan. Wil jij jouw zolder als volwaardige ruimte gaan gebruiken en er bijvoorbeeld een slaapkamer van maken? Dan moet de ruimte natuurlijk wel wat groter worden. Maar ja, hoe doe je dat eigenlijk? Door een dakkapel te plaatsen! Ben jij aan het afwegen of het wel of niet verstandig is een dakkapel te plaatsen? Dan kun je vast en zeker nog wel wat advies gebruiken. In onderstaande tekst gaan wij daarom in op de voor- en nadelen van een dakkapel.

De voordelen op een rijtje

Een dakkapel heeft een groot aantal voordelen. Zoals we hierboven al kort aanhaalden, creëer jij extra ruimte met behulp van een dakkapel. Dit is echter niet het enige voordeel. Nee, want er zijn er nog een aantal meer. Hieronder zetten wij ze voor jou op een rijtje.

Je krijgt meer daglicht binnen

Een dakkapel bestaat altijd uit een behuizing met daarin één of meerdere ramen. Indien jij een dakkapel op zolder plaatst, wordt de betreffende ruimte automatisch een stuk lichter. Er komt namelijk een extra raampartij bij. Naast de extra ruimte die een dakkapel met zich meebrengt, krijg jij er dus ook meer lichtinval door.

Jouw woning wordt meer waard

Het plaatsen van een dakkapel is niet goedkoop. Zie het echter als een investering. Ben jij van plan jouw woning op den duur te verkopen? Dan kan het zelfs goed zijn om een dakkapel te plaatsen. Met behulp van een dakkapel verhoog jij namelijk de waarde van jouw woning. Niet gek natuurlijk, wat je creëert er extra ruimte door.

Je bespaart energie

Energiebesparing is waarschijnlijk niet het eerste waar jij aan denkt bij het plaatsen van een dakkapel. Toch is het een logisch gevolg van het feit dat er meer lichtinval in een ruimte komt. Indien er meer daglicht binnenkomt, hoef jij immers minder vaak jouw lampen te gebruiken. Het is misschien maar een kleine besparing, maar toch. Alle kleine beetjes helpen!

Er zitten ook een aantal nadelen aan een dakkapel

Hierboven gaven wij jou de vier grootste voordelen van een dakkapel. Het is echter niet alleen maar hosanna. Zo zitten er ook de nodige nadelen aan een dakkapel. Uiteraard wil jij ook weten wat de nadelen zijn voor jij al dan niet besluit een dakkapel aan te schaffen. Daarom zetten we hier ook de grootste nadelen van een dakkapel voor jou op een rijtje.

Het kost geld, veel geld

Om een dakkapel te kopen, moet jij doorgaans behoorlijk diep in de buidel tasten. Wanneer jij denkt dat een dakkapel goedkoop is, kom je bedrogen uit. Jij kunt een dakkapel dan ook alleen aanschaffen wanneer je over voldoende financiële middelen beschikt.

Warmteverlies

Veel mensen zien een dakkapel als een dakkapel. Toch zitten er behoorlijk wat verschillen tussen dakkapellen. Zo is de ene dakkapel veel beter geïsoleerd dan de andere. En hoe slechter de isolatie, des te meer warmte er verloren gaat. Maar ja, een goed geïsoleerde dakkapel is ook een stuk duurder. Weet dus wat jij wilt voor je een dakkapel aanschaft.

Hulp inschakelen voor plaatsing

Ben jij zelf redelijk handig? Verwacht dan niet dat je zelf wel even een dakkapel kunt plaatsen. Dit is namelijk een vak apart. Voor het plaatsen van een dakkapel moet jij dan ook hulp inschakelen. Ja, dit kost inderdaad geld. En daarnaast brengt het de nodige overlast en rotzooi met zich mee.

Is een dakkapel wel iets voor mij?

Nu jij weet wat de grootste voordelen en nadelen van een dakkapel zijn, kun jij vast en zeker een goede keuze maken. Twijfel je nog steeds? Doe dan vooral eens een beroep op een dakdekker. Hij kan jou namelijk alles vertellen over dakkapellen. Zo kan hij bijvoorbeeld langskomen om de situatie te bekijken. Op basis hiervan kan hij vervolgens advies uitbrengen. Ook kan hij jou vertellen welke dakkapel in jouw situatie het beste is. Hierdoor weet je direct wat er allemaal kan. Dit maakt het natuurlijk alleen nog maar makkelijker om ervoor te kiezen of jij wel of niet een dakkapel wilt.

Lees ook: tips bij het kopen van zonnepanelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here