Alternatieven voor het uitbreken en vervangen van een oude tegelvloer

schoenen op een vloer

Door de geopolitieke gebeurtenissen en de gevolgen van de coronapandemie zijn bouwmaterialen veel duurder geworden. Wie een vloerrenovatie wil uitvoeren, wordt daar al snel mee geconfronteerd. Gelukkig is het mogelijk om een vloer prijsbewust te renoveren. We hebben het over enkele uitstekende alternatieven voor het uitbreken en vervangen van een tegelvloer en hebben ook een andere tip voor jou in petto.

Een goedkoop tapijt als alternatief voor een complete vloerrenovatie

In de eerste plaats kan je kijken in de richting van betaalbare vloerbedekking. Daarbij werk je een bestaande vloer visueel weg. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een goedkoop tapijt. Nadat vaste tapijten lang aan populariteit hebben ingeboet, onder meer door de concurrentie van linoleum en laminaat, zijn ze opnieuw helemaal hip. Onterecht is dat natuurlijk niet. Tapijt is lekker warm aan de voeten, er is een ruime keuze aan stoffen en voor elk interieur is er wel een oplossing te bedenken. Fabrikanten schenken tegenwoordig ook meer aandacht aan de kwaliteit van de tapijtonderlaag dan vroeger, bijvoorbeeld door vilt in plaats van foam te gebruiken. Hierdoor gaan de hedendaagse tapijten veel langer mee. Een aanvullend voordeel van zo’n onderlaag is dat het ook nog eens een geluidsisolerende werking heeft.

Vloer leggen bovenop de bestaande vloer

Een groot deel van de prijs van een vloerrenovatie heeft te maken met de werkuren. Uiteraard kan je als doe-het-zelver veel besparen door het een en ander zelf te doen. Daarnaast is het mogelijk om te besparen op de uitbraakwerken. Je kan bijvoorbeeld dunne tegels over een bestaande vloer laten leggen. Dergelijke renovatietegels zijn flinterdun, maar zijn wel erg stevig. Het nadeel is dat deze tegels iets duurder zijn dan standaardtegels, maar de besparing op de arbeidsuren compenseert het een en ander. Uiteraard moet het ophogen van de vloer mogelijk zijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat de deuren vastlopen, anders moeten daar ook aanpassingen aan gebeuren en dan schiet de prijs de hoogte in.

Een oude tegelvloer verven

Als de oude tegelvloer nog in goede staat is, maar gewoon je ding niet is, kan je overwegen om de tegelvloer te verven. Weet wel dat je dan alles verft, dus ook de voeg. De vloer wordt met andere woorden een geheel. Als je niet alles verft, loop je het risico dat het af gaat bladderen. Meestal heb je aan twee verflagen voldoende. Gebruik altijd speciale tegelverf. Dergelijke tegelverf is speciaal gemaakt voor tegelvloeren en is enorm slijtvast.

De vloer renoveren en isoleren

Is de vloer verzakt en moet het er hoe dan ook uit? Dan is het een goed idee om van de nood een deugd te maken. Als je dan toch de vloer moet uitbreken en renoveren, kan je maar beter meteen ook nadenken over isoleren en besparen. Verwarmen is en blijft op dit moment heel prijzig en dus zal vloerisolatie zich nog sneller terugverdienen. Er zijn verschillende manieren om vloeren te isoleren, gaande van vloerisolatieplaten over het gebruik van gespoten purschuim tot de keuze voor isolatiebeton.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here