Er is duidelijk sprake van een toenemend gebruik van LED panelen. Een LED paneel is het beste te omschrijven als een vierkante plaat die voorzien is van ingebouwde chips. LED geïntegreerde panelen bieden hoogwaardige professionele verlichting met optimale energiebesparing voor bedrijven, scholen, supermarkten en kantoren. Aangezien het gebruik van LED panelen veel praktische voordelen biedt, is het zeker een overweging waard om je TL armaturen te vervangen. Daarom lees je hier alles wat je moet weten over het gebruik van LED panelen.
Waarom TL armaturen vervangen voor LED panelen
Steeds bedrijven maken de keuze voor een volledige overstap naar LED verlichting. Er zijn een aantal goede argumenten te benoemen om TL armaturen vervangen voor LED panelen. Het meest aansprekende argument is uiteraard de energiebesparing waarvan je kunt profiteren bij het maken van deze keuze. Om je een eenvoudig rekenvoorbeeld te geven, gaan we uit van een paneel van 60 cm x 60 cm. Dit soort panelen worden vaak voorzien van 4 TL buizen van 18 Watt. Tevens heb je voor deze constructie een voorschakelapparaat nodig. Het totale verbruik van deze constructie is 79 W. Een vergelijkbaar LED paneel (dus van dezelfde afmeting) verbruikt slechts 33 W. Alleen al door het plaatsen van de LED paneel doe je dus een besparing van ruim 50%! Daarnaast is net goed te weten dat een LED paneel een veel langere levensduur heeft in vergelijking met een TL armatuur en is er sprake van een betere verdeling van het licht. Hierdoor ben je verzekerd van de juiste UGR waarde waarop we verder in dit artikel terugkomen.
Waarop moet je letten bij de keuze voor LED panelen?
Naast het kiezen voor de juiste afmeting spelen de lichtkleur en de UGR waarde een belangrijke rol bij je keuze voor LED panelen. De lichtkleur wordt aangegeven in Kelvin waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen warm wit licht (3000 Kelvin wat uitstekend geschikt is voor hallen, gangen, wachtruimtes en trappenhuizen), koel wit licht (4000 Kelvin wat het meest gebruikt wordt in kantoren en daglicht van 6500 Kelvin. De laatstgenoemde lichtkleur wordt veel toegepast in de gezondheidssector.
Waarvoor staat de UGR waarde?
De UGR waarde is een indicator voor de mate van onbehaaglijke verblinding. De afkorting UGR staat voor Unified Glare Rating. De stelregel hierin is eenvoudig: hoe lager deze waarde, hoe minder hinder van het licht zal worden ervaren. In dit geval spelen meerdere factoren een rol. Het licht moet immers helder genoeg zijn om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren maar er mag geen sprake zijn van schittering of (directe- of indirecte) verblinding. De richtlijnen voor het visuele comfort van licht zijn vastgelegd in de norm NEN-EN 12464-1. Om je een beeld hierin te geven: voor kantoren en leerplekken is een UGR waarde van <19 vereist. Voor een koffiecorner of wachtruimte volstaat een LED paneel met een UGR waarde van <22.
Installatie van een LED paneel
LED panelen in een veelzijdigheid aan uitvoeringen verkrijgbaar en uitstekend geschikt voor plaatsing in standaard systeemplafonds. Het is dus zeker mogelijk om bestaande TL armaturen direct te vervangen. Het is echter ook mogelijk om een LED paneel als opbouwarmatuur aan een plafond te monteren of met behulp van een ophangsysteem. Door te kiezen voor LED panelen profiteer je van een lange levensduur, heb je weinig onderhoudskosten en doe je vooral fikse besparingen op jouw energiekosten. Nu je dit weet begrijp je ook waarom er sprake is van een toenemend gebruik van LED panelen.