10 unieke materialen voor duurzame lampen

Verlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten, maten, kleuren en materialen. Tegenwoordig zijn duurzame plafondlampen en staande lampen zeer populair omdat je er werkelijk alle kanten mee op kan. Zo worden er steeds meer lampen van bijzondere materialen gemaakt, die je bijvoorbeeld een mooi plekje kunt geven in de eetkamer. Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet.

1 – Hout

Tegenwoordig kom je steeds meer houten lampen tegen. In dit materiaal is heel eenvoudig een gat te boren, waardoor er een stevige voet gemaakt kan worden. Dit is vaak het begin van een mooie lamp. Bovendien kun je kiezen uit verschillende houtsoorten om een lamp mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan mangohout, drijfhout, houten schalen of houten vazen. Alleen een vlak en stabiel oppervlak is noodzakelijk. Vervolgens kan de lampvoet er op worden geplaatst en valt het nooit meer om.

2-Mandjes

Goede verlichting is onmisbaar in huis. Het geeft een woning vaak veel meer uitstraling en sfeer. Lampen gemaakt van mandjes zijn momenteel erg populair. Het ziet er mooi en sfeervol uit, en bovendien kun je prima zelf een vloer- of plafondlamp maken van een mandje. Bovendien heb je voor een lamp van dit materiaal geen lampenkap nodig. Een extra voordeel van een lamp gemaakt van mandjes is het licht er doorheen schijnt. Daardoor ontstaan er mooie patronen op muren en plafonds.

3 – Keramiek

Steeds vaker kiezen mensen voor lampen van bijzondere materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van keramiek? Van ruw aardewerk tot geglazuurde stukken: niets is te gek om er een mooie lamp van te maken. Bovendien kan keramiek eenvoudig beschilderd worden met acrylverf of porselein kleurstiften. Misschien ben je van plan om dit zelf te doen. Ga in dat geval voorzichtig te werk, want keramiek is kwetsbaar.

4 – Metaal

Lampen gemaakt van metaal waren vroeger al populair, en zijn dat nog steeds. Wel nieuw is de manier waarop er creatief wordt omgegaan met metaal. Zo vind je steeds vaker verlichting gemaakt van metalen bakjes. Zelfs metalen lantaarns, vazen en emmers worden regelmatig gebruikt als materiaal om lampen mee te maken.

5 – Munten

Lampen gemaakt van munten: het klinkt als fantasie, maar bestaat toch echt. Kellam Clark, een ontwerper uit New York, is er mee begonnen. Hij gebruikte voor zijn project gerecyclede koperen metalen munten en LED-verlichting. De lampen waren dus niet alleen hip, maar ook nog eens zeer duurzaam.

6 – Gerecyclede materialen, zoals lepels

Gerecyclede materialen spelen een steeds grotere rol in de verlichtingswereld. Zo worden industriële lampen steeds vaker hergebruikt. Bovendien kun je prima zelf vloerlampen maken van gerecyclede materialen. Zo zijn er wel eens lampen gemaakt van stukken vaas, papier of plastic lepels. Ja, je leest het goed: er bestaat een lamp dat volledig is gemaakt van lepels. Het is designer Yaroslav Olenev gelukt. Het kostte aardig wat tijd om alles aan elkaar te plakken, maar dan heb je ook wat!

7 – Onderdelen van een wasmachine

Of wat dacht je van onderdelen van een wasmachine? De Portugese designer To Martins gebruikte de binnenste onderdelen van een wasmachine om een lamp te maken. Daarnaast plaatste hij een statief dat normaal wordt gebruikt door fotografen. Dit statief is verstelbaar, waardoor je als gebruiker de hoogte van de lamp kunt aanpassen aan jouw voorkeur.

8 – Oude toetsenborden

Oude toetsenborden worden meestal weggegooid als ze niet meer werken. Designer Nolan Herbut besloot echter om iets anders te doen met zijn toetsenborden: hij maakte er een mooie lamp van.. De toetsen van het bord zijn eruit gehaald en gebruikt voor een moderne en stijlvolle lamp. Dankzij de binnenste gloeilamp heeft deze lamp ook een chique uitstraling.

9 – CD’s, cassettes en DVD’s

CD’s, cassettes en dvd’s zijn al tien tot vijftien jaar niet populair meer. Lampen gemaakt van deze producten zijn dat gelukkig wel. Ontwerpstudie Ooomydesign heeft CD’s en dvd’s een tweede kans gegeven door er nieuwe lampen van te maken. De kleurrijke items zijn een geweldige manier om cassettes te herintroduceren en je hebt nog mooie verlichting ook.

10 – Melkflessen

De “Milkbottle Lamp” van Droog Design is een prachtig kunstwerk dat tot nu toe alleen te zien was in diverse museumcollecties, waaronder het San Francisco Museum of Modern Arten het MoMa New York City. Zoals de naam al zegt zijn deze lampen gemaakt van melkflessen. Sterker nog, de stijlvolle MilkBottle Lamp is gemaakt van 12 gerecyclede melkflessen die zijn overgoten met chroom. Met een staande lamp of plafondlamp van bijzonder materiaal creëer je zeker een unieke sfeer in huis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here