Wat maakt de Bataviawerf zo indrukwekkend?

Tijdens een bezoekje aan de Bataviawerf in het rijke Nederlandse zeeleven van de 17e eeuw. De Verenigde Oostindische Compagnie bevond zich destijds op het toppunt van haar roem en macht. Nederlandse zeevaarders ontdekten verre landen en continenten met hun voor die tijd zeer geavanceerde schepen. Een daarvan was de Batavia. Een replica van dit VOC-schip is te bewonderen op de Batavia werf in Lelystad. Waan je voor even zelf een zeeman in de gloriedagen van de Nederlandse Republiek.

Indrukwekkende replica’s op de Bataviawerf

Het indrukwekkende schip is aan de Batavia Werf minutieus nagebouwd. Sterker nog, elk onderdeel is met de hand vervaardigd. Je kunt er onder andere wandelen over verschillende dekken, waar kanonnen staan opgesteld. Sinds 1995 trekt het Batavia Schip dan ook veel bekijks. Het is echter niet het enige schep dat wordt nagebouwd op de werf. Inmiddels staan er nieuwe projecten op stapel. Zo is men inmiddels begonnen met het reconstrueren van het 17e eeuwse schip ‘De 7 Provinciën’. Ooit won de legendarische admiraal Michiel de Ruyter hier vele zeeslagen mee. Het is nog niet bekend wanneer de replica af is. Waarschijnlijk kun je het over enige tijd op de Bataviawerf bewonderen.

Kenniscentrum over de Gouden Eeuw

Tientallen experts zijn werkzaam op de Bataviawerf. Al meer dan 20 jaar is het een zeer ambitieus project dat het verleden weer tot leven wilt wekken. Niet alleen door schepen uit de Gouden Eeuw te reconstrueren, maar ook door diverse tentoonstellingen in een kenniscentrum te organiseren. Je kunt er alles leren over de rijke geschiedenis van de Batavia en de 7 Provinciën. Zo kun je bijvoorbeeld lezen over waarom de schepen hun naam hebben gekregen, hun indeling en de routes van de VOC naar Azië.

Rondleiding vol cultureel erfgoed

Tevens is het mogelijk om een rondleiding te volgen op het terrein van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Een gids van de Bataviawerf vertelt je van alles over de bijzondere wereld van de scheepsarcheologie. Ook leer je over het leven aan boord. Bijzonder genoeg zijn veel spulletjes, zoals bestek en persoonlijke bezittingen, bewaard gebleven. Deze zijn te bewonderen in speciale tentoonstellingen. Tijdens de rondleiding bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kijk je je ogen uit. Zo is er zelfs een tentoonstelling over de ondergang van schepen. De Gouden Eeuw bracht voor de VOC namelijk niet alleen successen met zich mee. Vele schepen gingen in de strijd of door storm ten onder, en tientallen levens verloren. Met een bezoek aan de speciale tentoonstelling ‘zeemansgraf’ leer je er van alles over.

Openingstijden en tickets

De Bataviawerf is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegangsprijzen zijn afhankelijk van de tentoonstellingen die je wilt bezoeken. Zo kost een ‘landrotten ticket’ voor volwassenen 5,00 euro en betalen kinderen van 4 tot en met 12 jaar 4,50 euro. Een ‘zeehelden ticket’, waarbij je waarschijnlijk het Batavia schip bezoekt, kost 11 euro. Eventueel kun je een dagje Bataviawerf combineren met winkelen in Bataviastad. Dit outletcenter in Lelystad heeft namelijk veel winkels van bekende modemerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here