Smerige voetbaloutfit? Zo heb je hem binnen no time schoon!

smerige voetbalkleding

Zitten jouw kinderen op voetbal? Dan kijken ze ongetwijfeld uit naar het weekend. Dan mogen ze namelijk het veld op om hun kunsten te vertonen tijdens een wedstrijd. De meeste voetballers laten zich dan van hun beste kant zien. Logisch, want iedereen wil tenslotte winnen. Veel kinderen gaan dan ook tot het uiterste gedurende hun wedstrijd. Zo worden er bijvoorbeeld geregeld slidings gemaakt om de tegenstander af te stoppen of toch net bij die ene moeilijke bal te kunnen. Om natte dagen is het natuurlijk heerlijk om te glijden. Althans, voor jouw kinderen. Jij wordt er zelf waarschijnlijk een stuk minder blij van. Jij bent immers degene die de kleding straks weer schoon moet krijgen. Heb jij te maken met een wel heel smerige voetbaloutfit? Wij vertellen je hier hoe je deze binnen de kortste keren schoon hebt!

Begin zo snel mogelijk met schoonmaken

Jonge kinderen pakken vaak niet direct hun eigen voetbaltas uit. Bij terugkomst gooien zij hun tas in de schuur en gaan vervolgens hun ding doen. Laat de tas op een natte dag echter niet te lang onberoerd. Ten eerste gaan de spullen ontzettend stinken wanneer ze nat in de tas blijven zitten. Ten tweede wordt het een stuk lastiger om de vlekken te vserwijderen als jij te lang wacht. Deze trekken namelijk in de kleding zodra dit begint te drogen. Attendeer jouw kinderen er dus op dat ze hun voetbaloutfit direct uit hun tas halen bij terugkomst. Lukt dit niet? Pak de kleren dan zelf uit de tas en begin zo snel mogelijk met het schoonmaken ervan.

Laat de kleding eerst weken

Door middel van modder kan een voetbaloutfit behoorlijk smerig raken. Ook gras kan er echter voor zorgen dat een tenue vol vlekken zit. Sterker nog, grasvlekken zijn vaak nog lastiger te verwijderen dan modder. Om de vlekken uit de voetbaloutfit te krijgen, doe jij er goed aan ze eerst even te laten weken. Stop het tenue in een emmer met heet water en doe er een sopje bij. Laat de outfit vervolgens een tijdje staan. Kijk na enige tijd of de vlekken al wat minder zijn geworden. Indien dit het geval is, doe je het tenue gewoon in de was. Zijn er nog steeds vlekken aanwezig? Dan is de kans aanwezig dat deze er niet meer uitgaan door het te laten weken. Ook dan zit er dus niets anders op dan de outfit in de wasmachine te gooien.

Warmer wassen

Nagenoeg alle voetbalkleding is voorzien van een label. Op dit label staat onder meer hoe warm de voetbaloutfit gewassen mag worden. Over het algemeen is dit 30 of 40 graden. Is een outfit niet smerig? Dan is dit een prima temperatuur om bijvoorbeeld de zweetlucht eruit te krijgen. Ook kunnen de vlekken verdwijnen door te wassen op 30 of 40 graden. Indien het om hardnekkige vlekken gaat, hoeft dit echter niet altijd het geval te zijn. In dat geval kun jij de voetbaloutfit eens wassen op 60 graden. De kans is groot dat de vlekken na deze wasbeurt wel verdwenen zijn. Ga niet nog warmer wassen, want dit heeft nadelige gevolgen voor de voetbaloutfit. Zo kan deze krimpen en bovendien kan het materiaal verkleuren.

Behandel de vlekken met speciale zeep

Werkt zelfs het wassen op 60 graden niet om de vlekken te verwijderen? Dan zit jij mogelijk met je handen in het haar. Gelukkig betekent dit niet dat jij de vlekken er nooit meer uit gaat krijgen. Je kunt ze namelijk eens behandelen met een speciale zeep. Je kent vast wel van die goedjes van tv-reclames. Proberen kan natuurlijk nooit kwaad. Heb jij zo’n goedje in huis gehaald? Smeer de zeep dan gewoon op de vlekken. Spoel dit er vervolgens niet direct af, maar laat het eerst intrekken. Is de zeep ingetrokken? Gooi de voetbaloutfit dan gewoon nogmaals in de was. De kans is groot dat de vlekken na deze wasbeurt wel verdwenen zijn.

Lees ook: tips bij het kiezen van tenniskleding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here