Naar de sportschool? Voorkom deze vijf veelgemaakte fouten!

sportschool

Om in goede conditie en op een normaal gewicht te blijven, is sporten belangrijk. Door te sporten verlies jij namelijk jouw overtollig kilo’s. Daarnaast bouw je conditie op door te sporten. Vandaag de dag zijn er talloze mogelijkheden voor wat betreft sporten. Veel Nederlanders kiezen ervoor om zich in te schrijven bij een sportschool. Hier kun jij namelijk niet alleen trainen op kracht, maar ook op uithoudingsvermogen. Eigenlijk zijn alle middelen hier aanwezig om goed te kunnen sporten. Heb jij je ook ingeschreven voor een sportschool? Goed bezig! Weet echter wel dat het in een sportschool niet allemaal hosanna. Zo kun jij bijvoorbeeld pijnlijke blessures oplopen door een domme fout. En zo kun je in de sportschool nog veel meer fouten maken. Wil je dit voorkomen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk wat vijf veelgemaakte fouten zijn in de sportschool.

1. Oefeningen verkeerd uitvoeren

In de sportschool kun jij lekker individueel je gang gaan. Veel mensen vinden dit prettig, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Waarom? Omdat jij bijvoorbeeld oefeningen verkeerd uit kunt voeren. Gebruik een apparaat daarom ook nooit zonder dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Als je niet weet hoe het werkt, hoef je het apparaat natuurlijk niet links te laten liggen. Vraag gewoon eens aan één van de coaches of zij jou uit willen leggen hoe het apparaat precies werkt. Zij lopen er immers niet voor niets. Op deze manier weet je zeker dat jij de oefeningen niet verkeerd uitvoert. En hierdoor blijven jou vast en zeker de nodige blessures bespaard.

2. Koud beginnen met sporten

Veel mensen komen de sportschool binnen en gaan direct als een gek tekeer op de verschillende apparaten. Dit lijkt natuurlijk ideaal, maar verstandig is het absoluut niet. Waarom niet? Zorg er altijd eerst voor dat jouw lichaam warm is. Dit doe je natuurlijk met een goede warming-up. Maar wat kun je eigenlijk doen om warm te worden in de sportschool? Begin bijvoorbeeld eens op de loopband. Zet deze niet in een snelle stand, maar begin al joggend. Jouw lichaam en spieren worden hierdoor snel warm. En als de boel warm is, kun jij natuurlijk zonder problemen losgaan op de verschillende apparaten.

3. Te veel hooi op de vork nemen

Er zijn genoeg mensen die een strak lichaam willen hebben voor in de zomermaanden. De sportschool is hiervoor natuurlijk een prima bestemming. Jij kunt namelijk met verschillende gewichten trainen. Probeer echter niet om in korte tijd veel gewicht te verliezen of te veel spiermassa te kweken. De kans is namelijk groot dat jij hierdoor een blessure oploopt. Je lichaam is er immers niet op berekend. Neem dus vooral niet te veel hooi op je vork wanneer je gaat sporten. Het is echt geen schande om eerst met een wat minder zwaar gewicht te beginnen. Indien jij lang genoeg blijft sporten, kun je steeds meer kilo’s in beweging brengen. Voer het gewicht daarom altijd stap voor stap op. Dit bespaart je ook weer de nodige pijnlijke momenten.

4. Altijd hetzelfde doen

Ga jij naar de sportschool om spierballen te kweken? Dan is de kans groot dat jij voortdurend gebruikmaakt van dezelfde apparaten. Dit lijkt misschien ideaal, maar dat is het allesbehalve. De kans is groot dat constant dezelfde oefeningen doen jou op den duur gaat vervelen. Die verveling slaat overigens niet alleen bij jezelf toe, maar ook bij je spieren. Zij zijn op een gegeven moment min of meer ‘gewend’ geraakt aan de oefening. De spieren worden hierdoor niet groter en sterker. Wil jij breder worden in de sportschool? Dan is het dus  belangrijk dat jij regelmatig zorgt voor afwisseling. Kies dus niet iedere dag voor dezelfde oefening, maar breng variatie aan in jouw trainingen. Een schema kan je hier eventueel bij helpen.

5. Zonder doel sporten

We sluiten dit overzicht met veelgemaakte fouten in de sportschool af met misschien wel de grootste fout allemaal: sporten zonder doel. Jij kunt weliswaar jouw energie kwijt in de sportschool, maar het is natuurlijk niets om hier een beetje doelloos rond te lopen. Je probeert een apparaatje links en een apparaatje rechts en praat zo her en der met wat mensen. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar je schiet er weinig  mee op. Je zult zien dat jij veel meer voldoening haalt uit het sporten wanneer jij een doel hebt. Je stelt immers alles in zijn werk om dit doel te bereiken. Vind je het lastig zelf een doel op te stellen? Doe dan een beroep op de coaches van de sportschool. Zij kunnen jou ongetwijfeld helpen een passend doel te stellen. Heb jij je doel behaald, maar heb je nog steeds veel plezier van het sporten? Stel gewoon een nieuw doel en ga lekker door met sporten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here