De Olympische Spelen: een aantal bijzondere feiten op een rij

Met de Olympische Zomerspelen in Tokio genieten sportfans over de hele wereld zeker genieten van de terugkeer van dit internationale evenement. Hoog tijd om eens met een paar bijzondere feitjes over de Olympische Spelen te komen, die wij voor jou hebben verzameld.

1 – Dit wist je nog niet over de Olympische vlam

De vlam is de wereld rond geweest, in de Concorde, op wildwaterbanen en zelfs in de ruimte, en is zo goed als weerbestendig. Hij is bestand tegen extreme temperaturen en gierende windstoten tot 50 km per uur en is op de een of andere manier nog nooit gedoofd tijdens zijn lange rondreizen over de wereld. Mocht dat toch gebeuren, dan is een reservelampje, aangestoken met de moedervlam in Athene, nooit meer dan 30 seconden van je verwijderd.

2 – Een vriendschapssymbool in duistere tijden

Terwijl het zwarte Olympische icoon Jesse Owens bezig was nazi-Duitsland voor schut te zetten en geschiedenis te schrijven op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, stonden de twee Japanse polsstokhoogspringers Shuhei Nashida en zijn vriend Sueo Oe op het punt een beslissingswedstrijd te houden om te beslissen wie zilver en wie brons zou winnen. Het duo besloot het tie-break scenario af te wijzen en hakte de twee medailles in tweeën. Vervolgens smolten ze het brons met het zilver om tot twee nieuwe ‘vriendschapsmedailles’.

3 – De rol van kinderen tijdens de Olympische Spelen

Er zijn regels opgesteld om de Olympische Spelen zo eerlijk en eerlijk mogelijk te laten verlopen, maar dat wil niet zeggen dat atleten in het verleden geen misbruik hebben gemaakt van mazen in de wet.

Eddie the Eagle regel

De Olympische Winterspelen voerden de Eddie the Eagle regel in om amateurs te verhinderen aan de Spelen deel te nemen. Het IOC zorgde ervoor dat alle deelnemers aan de Spelen in de bovenste helft van een internationale competitie moesten zijn geëindigd.

Jongste Olympische atleet ooit

Jongeren mochten aan de Olympische Spelen deelnemen tot 1997, toen het Internationaal Olympisch Comité ervoor zorgde dat alleen jongeren boven de 16 mochten deelnemen. Dimitrios Loundras was de jongste Olympische atleet ooit en nam deel aan de Spelen van 1896.

4 – Raar, maar waar: marathon zonder schoenen

Van de ene man die een immense mentale veerkracht, vastberadenheid en gedrevenheid toonde, naar de andere. Abebe Bikila won de Olympische marathon op de Olympische Spelen van Rome in 1960. Verbazingwekkend genoeg deed hij dat zonder schoeisel. Hij liep blootsvoets de zware tocht van 26 mijl en werd zo de eerste Afrikaan in de geschiedenis die een gouden medaille won.

5 – Wanneer vonden de eerste Paralympische Spelen plaats?

De eerste Paralympische Spelen vonden plaats in Rome in 1960 en waren bedoeld om oorlogsveteranen de kans te geven aan wedstrijden deel te nemen en te revalideren. Voordien waren er gevallen waarin atleten met een fysieke handicap zelf aan de Olympische Spelen deelnamen. De beroemde Olympische turner George Eyser won tijdens de Spelen van 1904 zes medailles met een houten been.

Ibrahim Hamato

Nu bieden de Paralympics mensen met allerlei handicaps de kans om mee te doen. In 2014 schreef Ibrahim Hamato geschiedenis toen hij wereldkampioen tafeltennis werd ondanks het feit dat hij geen armen had en met het racket in zijn mond speelde.

6 – Londen 2012: bijzondere Olympische Spelen

We hebben een lange weg afgelegd van naakte concurrenten en uitgesloten atleten naar de Olympische Spelen van vandaag. En Londen 2012 bleek een mijlpaal voor de Olympische Spelen. De Olympische Spelen van Londen 2012 stonden onder meer bekend als de Vrouwenspelen. Waarom? Omdat het de eerste Olympische Zomerspelen waren die echte gelijkheid toonden. Vrouwen werden niet uitgesloten van een enkele sport en voor het eerst in de geschiedenis stuurde elk land een vrouwelijke deelnemer.

7 – Wat is het langste record op de Spelen?

Bob Bearman won het verspringen tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Zijn bovenmenselijke sprong werd met een opmerkelijke 8,90 meter een olympisch record, dat tot op de dag van vandaag in de competitie staat. Greg Rutherford zei over zijn iconische sprong: “Het was toen een bijzondere sprong en nu nog steeds een bijzondere sprong”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here