Beginnen met hardlopen? Zo doe je dat!

hardlopen

Sommige mensen brengen wekelijks de nodige uren door in de sportschool. Hier heb jij alles voorhanden om jouw lichaam goed te kunnen trainen. Je betaalt hier maandelijks echter ook een redelijk bedrag voor. Niet iedereen heeft er geld voor over om te kunnen sporten. Daarnaast zijn er genoeg mensen die gewoon helemaal niets hebben met de sportschool. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren waardoor jij toch voldoende kunt bewegen. Een van de makkelijkste manieren is hardlopen. Dit kost je helemaal niets en bovendien bouw je binnen de kortste keren een goede conditie op. Toch vinden sommige mensen het lastig om te beginnen met hardlopen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk hoe jij begint met hardlopen!

Loop niet te hard van stapel

Veel beginnende hardlopers maken de fout direct te hard te willen lopen. Dit is echter niet verstandig. Jouw lichaam is namelijk nog niet gewend aan het hardlopen. Geef je lijf daarom eerst wat tijd om te wennen aan jouw nieuwe sport. Dit doe je met behulp van tempowisselingen. Loop bijvoorbeeld eerst een kilometer hard en ga vervolgens een stukje wandelen. Dit lijkt misschien wat vreemd, maar het werkt juist ontzettend goed. Jouw uithoudingsvermogen wordt er namelijk veel groter door. En hier heb je later natuurlijk alleen maar profijt van, want je kunt het langer volhouden. Je tilt jouw conditie zo dus langzaam maar zeker naar een hoger niveau. Hierdoor wordt het hardlopen op den duur alleen maar leuker, want je bent lang niet altijd meer kapot na een rondje rennen en dat is ook weleens prettig!

Bouw de afstanden langzaam op

Sommige beginnende lopers kiezen direct een route van een aantal kilometer om mee te beginnen. Jij vraagt hierdoor ontzettend veel van jouw lichaam. Begin daarom eerst met een korte afstand en bouw het langzaam op. Jouw lichaam went op deze manier aan de belasting, waardoor jij als het ware echt leert hardlopen. Loop vooral ook niet in één stuk door naar het eindpunt, maar neem tussendoor een aantal keer pauze. Zodoende kun jij op adem komen en bouwt je lichaam weer energie op voor de rest van de route. Als jij echt wilt leren hardlopen, is het verstandig om dit advies in jouw achterhoofd te houden. Het duurt zo weliswaar een aantal weken voor dat jij een geoefende loper bent, maar je hebt hier in een later stadium alleen maar profijt van!

Weet wanneer jij je rust moet pakken

Er zijn hardlopers die meerdere malen per week hardlopen. Dit kan natuurlijk, maar ook hier geldt weer dat jij wel een geoefende loper moet zijn wil je dit kunnen. Verwacht dus niet dat jij in de eerste week zo even een aantal avonden achter elkaar een flinke ronde kunt lopen. Denk je dat wel? Dan kunnen wij jou uit je droom verlossen, want dat lukt je namelijk niet. Je lichaam is immers nog niet getraind. Als beginner moet jij overigens ook niet eens willen dat je direct meerdere malen gaat lopen. Je lichaam kan dit namelijk niet aan. Zorg daarom ook vooral dat je voldoende rust pakt. Jij geeft jouw lichaam zo de tijd om te herstellen. Zodoende kun je de week erop weer fris en fruitig aan een nieuwe ronde beginnen.

Leer omgaan met tegenslagen

Is het jouw doel om telkens een stukje verder te lopen? Heel goed, want zo bouw jij het hardlopen langzaam op. Natuurlijk wil jij jouw tijd ook steeds verder aanscherpen. Ben je inmiddels al een tijdje bezig? Dan betekent dit natuurlijk niet dat je ook altijd sneller en verder kunt lopen. Er zijn verschillende factoren die het hardlopen bemoeilijken. Zo kun jij bijvoorbeeld last van je benen hebben. Ga vooral niet geforceerd lopen, maar doe het gewoon eens wat rustiger aan. Het is namelijk ontzettend belangrijk om goed naar jouw lichaam te luisteren, zeker als beginnende hardloper. Je moet jouw lichaam namelijk nog ontdekken en dat doe je niet door telkens maar te forceren. Veel beginners denken dat het een schande is om eens wat rustiger te lopen, maar dit is natuurlijk helemaal niet zo. Je moet onthouden dat je voor jezelf loopt en niet voor anderen!

Maak een schema voor jezelf

Als beginnende hardloper is het niet verstandig om maar zo wat in de rondte te gaan rennen. De kans dat jij jouw lichaam overbelast is zodoende aanwezig. Daarom doe je er goed aan een schema op te stellen. In dit schema staat hoe vaak jij hard gaat lopen. Neem hier vooral ook de opbouwfase van het hardlopen in op. Naarmate jij verder in het schema komt, wordt de afstand en tijd die je loopt steeds groter. Heb jij geen idee hoe je zo’n schema maakt? Laat het er dan vooral niet bij zitten, maar ga op zoek. Op het internet vind je namelijk talloze schema’s voor beginnende hardlopers. Heb je er eentje gevonden? Houd je er dan ook goed aan. Alleen dan heb jij het hardlopen binnen de kortste keren onder de knie.

Lees ook: met deze tips leer je beter klimmen als wielrenner

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here