Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kiezen reizigers voor langzaam toerisme – een ontspannen manier van reizen. Deze manier van verkennen vermindert de nadelige effecten op lokale gemeenschappen en omgevingen en wint zo aan populariteit onder bewuste toeristen die op zoek zijn naar meer betekenisvolle ervaringen. Voor dit artikel verdiepten we ons in slow tourism. Waarom wordt het steeds populairder?
Wat wordt bedoeld met slow tourism?
Op het gebied van toerisme biedt slow tourism een alternatief voor het gebruikelijke massatoerisme. Het sluit aan bij de grotere beweging voor duurzaam toerisme en haalt inspiratie uit de slow food beweging.
Dompel je onder in een bestemming
Slow travel houdt in dat je jezelf echt onderdompelt in een bestemming en de tijd neemt om de cultuur, geschiedenis en unieke kenmerken te ontdekken. Dit in tegenstelling tot zoveel mogelijk ervaringen proberen op te doen en een strikt reisschema volgen. Slow tourism geeft de voorkeur aan oprechte banden en betekenisvolle interacties met lokale gemeenschappen en bevordert ook milieubewustzijn en duurzaamheid.
Wat is het verschil tussen slow tourism en ecotoerisme?
Hoewel slow tourism en ecotoerisme een focus delen op duurzaamheid binnen de toerisme-industrie, is het belangrijk om hun verschillen te erkennen. Slow travel kan worden beschouwd als een vorm van ecotoerisme, maar het heeft zijn eigen unieke kenmerken
Duurzaamheid als resultaat
Bij slow tourism is duurzaamheid meer een resultaat dan een kernprincipe. De essentie van langzaam reizen ligt in het voorrang geven aan kwaliteit boven kwantiteit, het zoeken naar betekenisvolle ervaringen en het omarmen van lokale onderdompeling in plaats van vercommercialiseerde activiteiten of overvolle schema’s.
Ecotoerisme: promotie natuurgebieden
Ecotoerisme daarentegen promoot specifiek verantwoord reizen naar natuurgebieden. Het heeft als doel om lokale gemeenschappen en bedrijven te ondersteunen en tegelijkertijd de negatieve gevolgen van traditioneel massatoerisme te minimaliseren.
Wat zijn de voordelen van slow tourism?
De potentiële voordelen van langzaam toerisme strekken zich uit tot zowel het milieu als de lokale gemeenschap.De voordelen voor het milieu ontstaan door het aanpakken van de milieuproblemen die gepaard gaan met massatoerisme. De toestroom van toeristen leidt vaak tot problemen met afvalbeheer en overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien dragen transportdiensten zoals luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk bij aan vervuiling.
Kleinere ecologische voetafdruk
Slow tourism is erop gericht om de ecologische voetafdruk van reizigers te minimaliseren door een langzamer tempo aan te houden tijdens hun reis. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor reizen per trein in plaats van per vliegtuig. Daarnaast helpt meer tijd besteden aan activiteiten op elke bestemming om de koolstofuitstoot van lokale reizen te verminderen.
Toeristen geniete bewust(er)
Beloningen op cultureel gebied zijn ook verbonden met deze vorm van toerisme. Door bewust te vertragen en te genieten van het aanbod in een gebied, voorkomt deze aanpak dat lokale bedrijven zich alleen richten op toeristen die op zoek zijn naar constante stimulatie. Het zorgt er ook voor dat de locatie niet alleen wordt gezien als een toeristische bestemming, maar eerder als een levendige plek waar mensen leven en gedijen binnen hun eigen culturele context.
Welke vormen van slow tourism bestaan er?
Wist je dat deze vorm van toerisme verschillende varianten heeft? We zetten ze graag even voor je op een rijtje.
1. Backpacken
Backpacken is een populaire manier van reizen die bekend staat om zijn ontspannen tempo. Mensen beginnen aan backpackreizen die kunnen variëren van maandenlange verkenningen door Europa tot wereldreizen. Hoewel het waar is dat niet alle backpackreizen voldoen aan de duurzaamheidswaarden die vaak worden geassocieerd met langzaam reizen (vooral bij jonge backpackers die naar feestbestemmingen als Thailand of Australië gaan), zijn er toch sociale voordelen die natuurlijk voortvloeien uit deze vorm van ontspannen ontdekkingsreizen.
2. Road trips
Roadtrips houden in dat je veel met de auto of camper reist. Toegegeven, deze vervoersmiddelen zijn niet de meest milieuvriendelijke opties, maar road trips bieden reizigers de mogelijkheid om te genieten van een langzamere ervaring, als dat hun voorkeur is.
3. Zakenreizen
Veel personen reizen voor zakelijke doeleinden. Zakelijk toerisme kan variëren in duur – van korte bezoeken tot lange verblijven – en het kan gaan om reizen naar één bestemming of meerdere locaties. Verrassend genoeg kunnen zakenreizen soms uitgroeien tot een vorm van slow tourism omdat je langere tijd op bepaalde bestemmingen verblijft.