Hoe reis je door de Dominicaanse Republiek?

De Dominicaanse Republiek is een modern land waar het openbaar vervoer steeds beter wordt. Zo is het mogelijk om je er te verplaatsen per bus en taxi. Daarnaast zijn er diverse lokale vervoermiddelen, zoals de zogeheten ‘motochondos’ en ‘guagas’. Een motochondo is een brommer- of motorfietstaxi die uiterst geschikt zijn voor korte afstanden. Voor slechts een paar peso’s brengen ze jou binnen enkele minuten een stuk verderop. Motochondo’s zijn werkelijk overal in de steden te vinden. Je hoeft alleen maar je hand op te steken en ze komen naar je toe. Wel is het handig om in toeristische gebieden vantevoren een prijs af te spreken, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Het is erg bijzonder om je in deze motortaxi door het verkeer te begeven. Ook een bustaxi is in de Dominicaanse Republiek een echte belevenis.

Hoe duur is een ritje met een guapa?

Een ritje met een guapa kost vaak nog geen euro. Enig nadeel is wel dat de busjes vaak behoorlijk worden volgepropt. Je zit dus niet bepaald comfortabel, maar bijzonder is het wel. Een taxi is wat dat betreft een stuk luxer. Aan de andere kant is het wel iets duurder, hoewel het in vergelijking met de prijzen in Nederland best meevalt. Ook in dit geval is het verstandig om voor de rit al een prijs af te spreken. De meeste taxi’s in de Dominicaanse Republiek maken namelijk geen gebruik van een meter. Je kunt uiteraard ook zelf het land verkennen met een huurauto. Controleer deze auto altijd grondig voordat je begint met rijden, om reparatiekosten te voorkomen. Hou daarnaast rekening met het feit dat het verkeer in dit land behoorlijk chaotisch en ronduit onveilig kan zijn. Je kunt het beste een grote auto huren. Daardoor heb je namelijk meer te zeggen op de rijbaan. Kies daarnaast voor een volledige verzekering, zodat je na een aanrijding niet voor hoge kosten komt te staan.

Is de Dominicaanse Republiek veilig?

Voor de Dominicaanse Republiek geldt een positief reisadvies. Desondanks zijn er enkele gebieden waar toeristen na zonsondergang beter niet heen kunnen. Dit heeft zowel te maken met onveilig verkeersgedrag als een toenemend risico op overvallen. Een deel van de Dominicaanse bevolking leeft in armoede. ‘Rijke’ toeristen zijn daardoor een geliefd doelwit voor overvallen en/of berovingen. Bovendien is het aantal overvallen op toeristen buiten hun accommodaties de afgelopen jaren toegenomen. Dit betekent uiteraard niet dat je alleen maar in je veilige resort moet verblijven, maar wel dat je goed moet blijven opletten. Vanuit je resort worden als het goed is diverse excursies georganiseerd. Door daar aan deel te nemen kun je zoveel mogelijk zien van dit prachtige land. Een bus haalt je ’s ochtends op van het hotel en brengt je ’s avonds weer veilig thuis.

Bezoek geen afgelegen plekken

Probeer tijdens je verblijf geen afgelegen plekken te bezoeken, zoals het strand van Los Patos. Pak daarnaast meteen een taxi vanaf het vliegveld Las Américas in Santo Domingo. In het verleden zijn namelijk diverse toeristen overvallen toen ze er ’s avonds rondliepen. Een taxi is het beste vervoermiddel om veilig te reizen binnen de Dominicaanse Republiek. Kies wel voor een officiëel taxibedrijf. Deze worden doorgaans vermeld in het telefoonboek.

Het verkeer in de Dominicaanse Republiek

In een taxi ben je beter beschermd tegen het onveilige verkeer dan in een motochondo of guagua. Het verkeer is namelijk een ander veiligheidsrisico in de Dominicaanse Republiek. Het land staat steevast bovenaan wat betreft het aantal verkeersongelukken per inwoner. In de avonduren wordt sterk afgeraden om te gaan rijden. Op veel wegen is geen verlichting en worden de verkeersregels simpelweg genegeerd. Wees tenslotte voorzichtig wanneer je in gesprek raakt met iemand op straat. Regelmatig benaderen criminelen toeristen met de vraag of ze drugs willen kopen. Weiger dit altijd! Op drugssmokkel staat in de Dominicaanse Republiek een zware gevangenisstraf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here