Backpacken: waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Voordat je begint met een mooie reis, bijvoorbeeld naar Kroatië, is het erg belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Reizen brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden, of het slachtoffer worden van een ongeval. Ook familieomstandigheden kunnen een reden vormen om huiswaarts te keren. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering voor het backpacken?

Reisverzekering afsluiten

Het afsluiten van een reisverzekering kost tegenwoordig maar enkele minuten. Zo is het bij bekende verzekeringsorganisaties als Ditzo en Univé mogelijk om online een verzekering af te sluiten. Op deze manier zorg je ervoor dat bepaalde ziektekosten in het buitenland door je verzekeraar betaald worden. Zonder een verzekering kan het gebeuren dat je bij een ongeval zelf duizenden euro’s moet betalen. Een nacht doorbrengen in het ziekenhuis kost bijvoorbeeld al rond de 700 euro. De verzekeraar dekt ook de kosten wanneer je onverhoopt naar huis moet omdat er bijvoorbeeld een familielid ernstig ziek is of overlijdt. Tenslotte kun je ook eventuele schade, verlies of diefstal in je verzekeringspakket opnemen. In dat geval kun je aanspraak maken op een vergoeding.

Doorlopende en kortlopende reisverzekering

Wanneer je op reis gaat heb je de keuze tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering. Bij een kortlopende reisverzekering ben je binnen een bepaalde termijn verzekerd. Wanneer je bijvoorbeeld 3 weken reist ben je gedurende die periode verzekerd. Een doorlopende reisverzekering is aan te raden wanneer je langere tijd gaat backpacken. Hierbij ben je een jaar lang goed verzekerd. Voor een langere reisperiode valt een doorlopende reisverzekering zelfs goedkoper uit dan een kortlopende. Let er wel op dat de voorwaarden van verzekeraars nogal uiteenlopen. Zo ben je bij de ene verzekeraar langer gedekt dan bij de andere. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je tijdens het backpacken opeens niet meer verzekerd bent omdat je de maximale reisduur hebt overschreden. Informeer bij de verzekeraar dan ook naar de hoeveelheid dagen die de doorlopende reisverzekering heeft.

Speciale verzekeringen voor backpackers

Tegenwoordig zijn er speciale verzekeringen voor backpackers beschikbaar. Deze zijn doorgaans niet ontzettend duur. Bovendien hoef je geen aanvullende module aan te vragen bij een standaard verzekering. Een aanrader is bijvoorbeeld de Gouda verzekering van reisorganisatie Kilroy. Hierbij ben je maximaal verzekerd tegen vervelende ongevallen, ziektes en diefstallen. Ook belangrijk is dat deze verzekering je dekt bij gevaarlijke sporten. Zodoende kun je zorgeloos skydiven, raften, surfen en bungeejumpen. Of overweeg de Globetrotter Reisverzekering van Allianz. Dit betreft een doorlopende reisverzekering van maximaal 2 jaar. Tijdens het backpacken kun je de reis eenvoudig online verlengen. Bovendien ontvang je ook nog eens 15 procent jongerenkorting.

Reisverzekering afsluiten en backpacken: waar op letten?

Kort samengevat is het belangrijk dat je voor het afsluiten van een reisverzekering goed de polisvoorwaarden doorleest. Zo bestaan er onder verzekeraars verschillen in de maximale duur van een doorlopende reisverzekering. Ook worden niet alle kosten van gestolen of kapotte spullen vergoed door de dagwaarde en eigen risico. Tenslotte worden sommige extreme sporten niet vergoed door verzekeraars. Wel kun je tegenwoordig speciale reisverzekeringen boeken voor backpackers. Hierbij ontvang je vaak jongerenkorting, en worden gevaarlijke sporten als bergbeklimmen en kitesurfen wel vergoed. Vergeet bovendien niet om een annuleringsverzekering af te sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here