Waar moet je op letten bij de aanschaf van een e-bike

ebike in de stad

De e-bike is ontzettend populair, en het is dus niet gek als ook jij er over na zit te denken een elektrische fiets aan te schaffen. Dit doe je echter niet elke dag, en dus doe je er goed aan zoveel mogelijk informatie in te winnen. Je wilt immers wel met plezier gaan fietsen, en geen miskoop begaan.

Op welk terrein ga je fietsen?

Fiets je voornamelijk op vlakke wegen, dan heb je genoeg aan een motor met een vermogen van 10 Nm. Echter wanneer je in een heuvelachtig landschap woont of vaak een bult of viaduct op moet fietsen, heb je hier niet genoeg aan. In dat geval is een motor met minimaal 40 Nm zeker aan te raden.

Ook doe je er goed aan een e-bike aan te schaffen met trapkracht ondersteuning. Op het moment dat jij meer kracht uitoefent op de pedalen, zal je extra ondersteuning krijgen. Dit is dus bijvoorbeeld het geval wanneer je een bult op moet fietsen. Let wel op: de meeste elektrische fietsen hebben standaard rotatie ondersteuning, waarbij de ondersteuning altijd gelijk blijft. Hierbij krijg je dus geen extra ondersteuning op het moment dat jij een bult op fietst.

De kracht van de motor

De kracht of het vermogen van de motor is erg belangrijk, want dit zorgt voor de juiste ondersteuning tijdens het fietsen. Het verschil in de kracht van de motor merk je bijvoorbeeld erg goed wanneer je een bult op moet fietsen. Heeft de motor veel vermogen, dan zal hij je voldoende ondersteuning geven om die bult op te komen. Maar wanneer de motor niet krachtig genoeg is zal je op dat moment dus veel zelf moeten doen.

Daarnaast kan de motor ook op verschillende plekken gemonteerd worden, en dit kan bepalend zijn voor jouw comfort. Zit hij in de voornaaf dan heb je het gevoel meegetrokken te worden, en als hij in de achternaaf zit kun je geen naaf versnellingen op de fiets hebben, maar moet je derailleur versnellingen hebben. Deze hebben wel wat meer onderhoud nodig. Een motor aan de achterkant is ideaal voor mensen die lange afstanden fietsen, en wanneer je een natuurlijk gevoel wilt hebben tijdens het fietsen is een middenmotor aan te raden.

Accuduur van de fiets

Ook de accuduur van elektrische fietsen zijn belangrijk, want zo weet je hoe lang de accu meegaat voordat hij weer opgeladen moet worden. Hoe lang de accu precies meegaat wordt bepaald door de actieradius. Heb je bijvoorbeeld een accu met 300 Wattuur, dan heeft deze een actieradius tussen de 30 en 40 kilometer. Wel kan dit beïnvloed worden door bijvoorbeeld zachte banden of veel tegenwind.

Denk er ook over na waar je de fiets neerzet als je niet onderweg bent. Staat deze bijvoorbeeld in de schuur, en heb je daar geen elektriciteit? Dan is het verstandig een fiets uit te zoeken met een verwijderbare accu, zodat je deze gewoon binnenshuis op kunt laden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here