Tips om minder verlegen te zijn

verlegen

Een van de grootste problemen waar jij geregeld mee te maken hebt is verlegenheid. Je loopt mogelijk rood aan en weet niet meer wat je moet zeggen. Misschien begin jij zelfs wel te stotteren wanneer je verlegen bent. Dit gebeurt vaak alleen in het bijzijn van anderen en dat is natuurlijk hartstikke vervelend. Veel mensen leren er na verloop van tijd behoorlijk goed mee leven. Het zit nu eenmaal in de aard van het beestje laten we maar zeggen. Toch kun jij wel het een en ander doen om minder verlegen te worden. Benieuwd wat jij zelf kunt doen? Wij geven jou hieronder een aantal handige tips!

1. Zet zelf de eerste stap

Mensen die verlegen zijn, wachten vaak af. Dit is bijvoorbeeld het geval indien er een gesprek aangeknoopt moet worden met een onbekende. Als verlegen persoon wacht jij dan af tot de ander het gesprek start. Dit is echter niet de juiste manier. De kans is groot dat de ander jou direct al gaat zien als een muurbloempje en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom doe je er goed aan zelf het initiatief te nemen. Trek dus de stoute schoenen aan en stel jezelf bijvoorbeeld als eerst voor. In dat geval gaat het gesprek direct verder. Althans, dat ligt in de lijn der verwachtingen. Het is namelijk aannemelijk dat de ander zich ook aan jou voorstelt. Zodoende is het ijs direct gebroken.

2. Neem geen gesloten houding aan

Een verlegen persoon is doorgaans wat in zichzelf gekeerd. Hierdoor neemt deze persoon vaak een gesloten houding aan. Schuifelen met de voeten is vaak een teken van nervositeit of verlegenheid. Hier kun je een verlegen persoon vaak aan herkennen. Daarnaast kijkt iemand die verlegen is vaak naar beneden. Dit wordt meestal gezien als een gesloten houding. Verwacht niet dat anderen hierdoor snel op jou afstappen om het gesprek te beginnen. Neem dus een zelfverzekerde houding aan. Dit is vast lastig, maar oefening baart kunst. Houd je hoofd omhoog en kijk altijd vriendelijk om je heen. Je zult snel genoeg zien dat dit zijn vruchten afwerpt.

3. Weerspiegel jezelf niet aan anderen

Wat veel verlegen personen doen, is henzelf spiegelen aan een ander. Heb jij een maatje meer en kom je iemand tegen met een strak lichaam? Dan voel jij je mogelijk al snel onzeker en verlegen. Dit is echter helemaal nergens voor nodig. Ieder mens is namelijk gelijk en jij hoeft je echt niet ondergeschikt te voelen aan iemand anders. Sterker nog, laat mensen die stoer en populair willen doen lekker links liggen. Deze mensen willen graag aandacht en die moet je hen dan vooral niet geven. Blijf lekker jezelf, dan is het helemaal nergens voor nodig om je verlegen te voelen.

4. Slinger er een grap in

Een grap is een goede manier om het ijs te breken. Sta jij bijvoorbeeld in een gezelschap en ken je niet iedereen? Dan is het zeker het proberen waard om er een grap in te gooien. Indien dit goed valt, kan de rest van het gezelschap jou vast en zeker waarderen. Weet je even geen grap? Dan kun je natuurlijk ook een opmerking over jezelf maken. Geen opschepperij natuurlijk, maar meer een soort zelfspot. Deze laatste optie is met name goed wanneer jij niet wilt dat mensen grappen over jou gaan maken. Begin jij bijvoorbeeld te stotteren als je verlegen bent? Gooi dit er dan direct in wanneer je begint met praten. Zo ben jij de rest al een stap voor en dat voorkomt dat jij je nog verlegener gaat voelen.

5. Denk niet te veel na

Verlegen personen willen niets fout doen, zeker niet wanneer zij zich in het bijzijn van anderen begeven. Hierdoor zijn zij constant aan het malen in hun hoofd. Dit is nu juist wat je niet moet doen. Het moet jou juist niets interesseren hoe anderen over je denken. Misschien voel jij je wel verlegen omdat je een puistje hebt op je voorhoofd. Voor jou is dit waarschijnlijk een groot ding, maar de kans is aanwezig dat anderen dit niet eens opvalt. En bovendien: het kan iedereen overkomen. Ga dus vooral niet te veel denken en maak je niet overal zorgen over. Doe  je dit toch? Stel jezelf dan eens de vraag: ‘wat maakt het me eigenlijk uit hoe anderen over me denken?’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here