Een hittegolf overleven? Dat doe je zo!

hittegolf

In Nederland kan het weer bijzonder wisselvallig zijn. In de winter kan de temperatuur dalen tot ver onder het vriespunt en in de zomer loopt het kwik geregeld hoog op. Het kan hier zelfs zo warm worden dat we te maken krijgen met een hittegolf. In ons land is er sprake van een hittegolf wanneer het in De Bilt vijf opeenvolgende dagen warmer is dan 25 graden, waarvan er ook nog eens drie boven de 30 graden zijn. De afgelopen jaren is dit geregeld gebeurd. Sommige mensen vinden het heerlijk, anderen vinden er niets aan. Behoor jij bij de laatste categorie? Dan heb je waarschijnlijk de grootst mogelijke moeite om een hittegolf te overleven. Om jou hier een handje bij te helpen vertellen wij je in onderstaande tekst hoe je dit doet!

Zorg voor voldoende vocht

Bij hoge temperaturen zweten we sneller. Dit is zeker het geval bij inspanning. In het geval van een hittegolf is er al sprake van inspanning wanneer jij ook maar korte tijd beweegt. Hierdoor kun jij aanzienlijk gaan zweten. Zelfs als jij niet beweegt, verlies jij op dagelijkse basis al behoorlijk wat vocht bij een hittegolf. Want zweet bestaat natuurlijk grotendeels uit vocht. Om te voorkomen dat ons lichaam geheel uitdroogt, is het belangrijk om goed te blijven drinken. Op deze manier houd jij je vochtgehalte op peil. Doe je dit niet? Dan voel jij je ongetwijfeld energieloos. Logisch, want jouw lichaam haalt energie uit het vocht dat je binnenkrijgt. Neem in een hittegolf dus altijd een extra flesje water mee of loop dagelijks een paar keer extra naar de kraan.

Zoek de schaduw op

Ten tijde van een hittegolf trekken mensen vaak naar het water. Logisch, want het is hier op zomerse dagen vaak goed vertoeven. Je kunt lekker genieten van het zonnetje en zo af en toe een verkoelende duik nemen. Pas echter wel op, want verbranden gaat hard met zulke hoge temperaturen. Zelfs wanneer jij geregeld in het water duikt, kan dit nog steeds gebeuren. Daarom doe je er goed aan ook geregeld de schaduw op te zoeken. Ten tijde van een hittegolf is het ook in de schaduw vaak nog behoorlijk warm. Je zit hier echter niet in de volle zon en dat is beter voor jouw lichaam. Blijf dus vooral niet de hele dag in de zon liggen bij een hittegolf.

Het huis koel houden

Vind jij die hoge temperaturen tijdens een hittegolf maar niets? Dan is de kan groot dat jij de zon zoveel mogelijk wilt vermijden. Hierdoor zit jij mogelijk hele dagen binnen. In het geval van een hittegolf is dit echter ook geen pretje. De zon brandt namelijk de gehele dag op jouw huis, waardoor het kwik ook binnen behoorlijk oploopt. Op een gegeven moment kan het zelfs zo erg worden dat het ook hier niet uit te houden is. Gelukkig kun jij een aantal dingen doen om het in huis koel te houden. Ten eerste doe je er goed aan ramen af te dekken. Heb jij rolluiken? Doe deze dan vooral naar beneden. Indien jij geen rolluiken hebt, doe je gewoon de gordijnen dicht.

Hulpmiddelen inzetten

Heb jij de rolluiken en gordijnen dicht, maar is het nog steeds niet uit te houden in jouw woning? Maak dan gewoon gebruik van hulpmiddelen. Zo kun jij bijvoorbeeld een ventilator of blazer gebruiken om jezelf en jouw omgeving koel te houden. Zorg niet dat je deze pas ten tijde van een hittegolf aanschaft, want de kans is groot dat de boel dan uitverkocht is. Een andere optie is het gebruik van een airco. Zo’n apparaat is vaak een stuk duurder in de aanschaf, maar je hebt er wel meer profijt van. Een airco blaast namelijk koude lucht en een ventilator maakt gebruik van de lucht die reeds aanwezig is in de ruimte.

Smeer jezelf goed in

We sluiten dit overzicht af met misschien wel de belangrijkste tip: smeer jezelf goed in. Doe dit zeker wanneer jij de hele dag, of een groot deel ervan, in de zon verblijft. Je hebt het mogelijk niet direct in de gaten, maar de kans op verbranding is ontzettend groot. Laat het vooral ook niet bij slechts eenmalig insmeren aan het begin van de dag. De zonnebrand is na verloop van tijd namelijk uitgewerkt. Hierdoor kun jij de volgende dag nog ontzettend last hebben van verbrandde lichaamsdelen. En wanneer je niet oppast, kun je tijdens een hittegolf zelfs brandwonden oplopen. Wees dus op je hoede, smeer jezelf vaak in en ga ook eens uit de zon zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here