Besparen in de winter? Dat doe je zo!

Vind jij de winter ook zo’n fijne en gezellige periode? Buiten vriest het, terwijl het thuis lekker warm is en je misschien wel leuke spelletjes speelt. Maar al die gezelligheid heeft soms ook een prijs in de vorm van een hoge energierekening. Het constant moeten verwarmen van jouw woning en diverse winterse uitgaven zijn niet goed voor de portemonnee. Gelukkig zijn er een aantal manieren om tóch goedkoop de winter door te komen. In dit artikel vind je een aantal fijne en inspirerende tips!

Tip 1: Gebruik een slimme thermostaat

Deze tip delen wij ontzettend graag met iedereen. Investeer in een slimme thermostaat. Daar bespaar je uiteindelijk echt heel veel geld mee. Een slimme thermostaat regelt de temperatuur in huis op een nauwkeurige en efficiënte manier. Je hoeft zelf amper iets te doen. We raden wel aan om de thermostaat zo in te stellen dat de temperatuur daalt wanneer je slaapt of niet thuis bent. Laat het vervolgens weer stijgen na het wakker worden of thuiskomen. Op deze manier voorkom je onnodig energieverbruik en dus hoge kosten.

Tip 2: Breng tochtwering aan in huis

Met name in de winter wil je geen kou in huis. Controleer daarom jouw ramen en deuren op kieren en gebruik eventueel tocht strips om ze af te dichten. Tocht zorgt voor warmteverlies en dat is zonde. Door eventuele kieren af te dichten hou je warme beter in huis. Bijkomend voordeel is dat je minder hoeft te stoken. Het resultaat daarvan is een lagere energierekening.

Tip 3: Hang dikke gordijnen op

Naast het gebruik van tochtwering is het geen slecht idee om dikke en isolerende gordijnen op te hangen. Daarmee voorkom je warmteverlies bij het raam. Dit komt door het feit dat ramen een extra isolatielaag vormen. Ze houden de kou buiten én zorgen er voor dat je het ’s avonds lekker warm hebt.

Tip 4: Maak gebruik van natuurlijk zonlicht

Ook in de winter schijnt wel eens de zon. Ja, echt waar! Maak optimaal gebruik van natuurlijk zonlicht als dat mogelijk is. Het is een handige en natuurlijke manier om de temperatuur overdag in huis te verhogen. Kost geen geld en toch zorg je voor warmte.

Tip 5: Draag een warme trui binnenshuis

Draag warme kleding binnenshuis, zodat je de thermostaat een paar graden lager kunt zetten. Je kunt echt ontzettend veel energie besparen door simpelweg extra laagjes aan te trekken.

Tip 6: Houd het deksel op de pan

Ook in de keuken geld besparen in de winter. Hoe? Door het deksel op de pan te houden tijdens het koken. Dit houdt de warmte vast waardoor de kooktijd minder lang is. Daarmee bespaar je energie en tijd. Hoe simpelweg kan het zijn!

Tip 7: Hang energiezuinige verlichting op

In een modern huis mag energiezuinige verlichting eigenlijk niet meer ontbreken. Ze zijn duurzaam, gaan lang mee én besparen je een hoop geld. Niet alleen in de winter, maar ook in de rest van het jaar. Vervang daarom gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Die produceren minder warmte en energie. En daardoor valt er uiteindelijk een lagere energierekening op de deurmat.

Tip 8: Sluit kamers die je niet gebruikt af

Heb je een groot huis met meerdere kamers? Fijn, maar dat kost wel veel energie. Sluit bepaalde kamers in huis die je niet gebruikt af. Verwarm ze niet (er is immers niemand) en sluit de deur. Op die manier verwarm je alleen de ruimtes waar je ook echt gebruik van maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here