Zo reken je af met mentale blokkades

In onze huidige wereld streven veel mensen naar succes. Mooie verhalen zijn er genoeg op social media, maar in werkelijkheid heeft niet iedereen het even gemakkelijk. Misschien behoor jij ook wel tot de groep die last heeft van mentale blokkades. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde angsten en twijfels. Wat kun je doen om mentale blokkades te overwinnen? In dit artikel geven wij een aantal tips.

Waarom het belangrijk is om te werken aan jouw zelfbewustzijn

Van angst tot (extreem) perfectionisme of een gebrek aan motivatie: mentale blokkades zijn er in allerlei varianten. De gemeenschappelijke factor is dat het mensen kan belemmeren om gelukkig en succesvol te zijn. Wie zijn of haar mentale issues weet te overwinnen is op de goede weg. En dat doe je onder andere door te werken aan jouw zelfbewustzijn. Dit houdt in dat je bepaalde gedachten en emoties herkent en probeert te begrijpen waar ze vandaan komen. Alleen op die manier kun je gericht werken aan het overwinnen van bepaalde obstakels op mentaal gebied.

Ervaar de kracht van positief denken

Positief denken heeft meer invloed op jouw mentale en lichamelijke gezondheid dan je denkt. We noemen het ook wel ‘affirmaties’ en bedoelen daarmee dat je positief denkt en spreekt om negatieve gedachten de baas te zijn. Ga elke ochtend voor de spiegel staan en benoem bijvoorbeeld jouw positieve eigenschappen. En schroom niet om te zeggen dat je er mag zijn. Dit positieve begin van de dag heeft echt invloed op hoe je je voelt. Probeer het maar eens!

Zorg voor een inspirerende omgeving

Niet alleen een positieve mindset, maar ook een positieve omgeving heeft invloed op wat je doet en wat je denkt. Probeer negativiteit zoveel mogelijk te vermijden en ga in plaats daarvan op zoek naar mensen en activiteiten die inspirerend en motiverend zijn. Of wie weet lees je graag zelfhulpboeken om jouw motivatie en mindset te verbeteren. Wellicht is dit een manier om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Stel realistische doelen

Mentale blokkades ontstaan vaak omdat je overweldigend bent door bepaalde gevoelens, gedachten of gebeurtenissen. Je hebt bijvoorbeeld een bepaald doel gesteld, zoals het klimmen van de carrière ladder, maar het wil helaas nog niet zo vlotten. Laat je er niet van weerhouden om jouw doel(en) te bereiken. Doe dit echter in kleine stapjes. Dat is haalbaar en goed voor jouw zelfvertrouwen. Uiteindelijk bereik je op die manier precies wat je wilt!

Wees bereid om te falen

Niet alles lukt in het leven. Zelfs de meest succesvolle personen maken fouten. En ongetwijfeld zijn ze ook bekend met afwijzing. Probeer iets dat mislukt is te zien als een leermoment in plaats van iets negatiefs. Ook minder fijne ervaringen geven je de kans om te groeien. Juist zelfs! Probeer te achterhalen wat er fout is gegaan, lees er van en pas de lessen toe in de toekomst. Uiteindelijk pluk je er alleen maar de vruchten van.

Doe aan meditatie en mindfulness

Steeds meer mensen doen aan mindfulness, en dat is niet zomaar. Het is een manier om in deze drukke tijden te ontspannen. Door bepaalde oefeningen te doen komt men tot rust. Hopelijk voel jij ook de positieve emoties die daarbij horen. En zoals gezegd is een positief denken een van de manieren om bedoelen sneller te bereiken en om af te rekenen met bepaalde angsten.

Zoek steun bij familie, vrienden en/of professionals

Heb je last van mentale blokkades? Wees niet bang om steun te vragen aan familie, vrienden en/of professionals. Ze bieden jou misschien wel een ander perspectief en bepaalde inzichten waardoor je verder komt in jouw mentale reis. Bovendien ontwikkel je met een professional vaak bepaalde strategieën om blokkades waar je al heel lang mee zit te doorbreken.

Tot slot: zorg goed voor jezelf

Een gezond lichaam en een gezonde geest gaan hand in hand. En dat krijg je alleen voor elkaar door goed voor jezelf te zorgen. Zorg dus voor minstens 8 uur slaap per dag, eet gezond en beweeg regelmatig. Je zult merken dat je fitter en gelukkiger bent. Hopelijk zijn jouw mentale blokkades binnenkort voorgoed verleden tijd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here