Wat veroorzaakt acne?

Acne is een ontstekingsaandoening van de huid, en een van de meest voorkomende problemen waarmee mensen te maken krijgen. Het ontstaat wanneer de poriën van de huid verstopt raken met dode huidcellen en talg, een natuurlijke olie die door de talgklieren wordt geproduceerd. De aandoening is meestal erger in de puberteit, maar kan op elke leeftijd voorkomen.

Wie hebben last van acne?

Zowel mannen als vrouwen hebben er last van, hoewel er tussen de symptomen kleine verschillen kunnen bestaan. De aandoening is over het algemeen ernstiger bij mensen met een vette huid, maar blijft niet tot deze groep beperkt. Acne gaat vaak gepaard met roodheid en zwelling van de huid, wat pijnlijk en ontsierend kan zijn. In ernstige gevallen kan acne littekens en blijvende misvormingen veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van acne?

De oorzaken van acne zijn onbekend, maar men denkt dat ze te wijten zijn aan een combinatie van factoren. Deze omvatten:

  • hormonale veranderingen tijdens de puberteit
  • stress
  • voeding
  • bacteriën
  • het milieu
  • genetica
  • cosmetica

Welke behandelingen zijn er tegen acne?

Veel mensen merken dat hun acne verdwijnt nadat ze volwassen zijn geworden, maar als dat niet het geval is, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar. Er zijn veel vrij verkrijgbare producten die ingrediënten bevatten zoals salicylzuur, benzoylperoxide of retinoïden, die helpen om de huid schoon te maken. Deze zijn effectief, maar ze kunnen de huid irriteren en sommige mensen kunnen bijwerkingen ondervinden. Bovendien genezen deze behandelingen de aandoening niet, maar kunnen ze deze alleen onder controle houden. Als je van acne wilt genezen, moet je professioneel medisch advies inwinnen.

Wat voor typen acne bestaan er?

Er zijn verschillende typen acne:

  • Acne vulgaris: dit is het meest voorkomende type, en is over het algemeen milder dan andere vormen. Het wordt veroorzaakt door de verstopping van de poriën met overtollig talg. Dit kan doeltreffend worden behandeld met een combinatie van uitwendige en orale antibiotica.
  • Pustuleuze acne: deze vorm van acne wordt veroorzaakt door een infectie en is ernstiger. Het wordt gekenmerkt door met pus gevulde knobbels op de huid. Als het niet behandeld wordt, kan het leiden tot littekens en permanente misvormingen. Het komt vaak voor bij tieners, en wordt vaker geassocieerd met andere aandoeningen, zoals diabetes, en HIV.
  • Rosacea: dit is een chronische huidaandoening, die vaak verward wordt met acne. Het wordt gekenmerkt door roodheid in het gezicht en het verschijnen van kleine bloedvaatjes onder de huid.

Tip: vermijd agressieve chemicaliën

In de meeste gevallen verdwijnt acne vanzelf, zonder dat er een speciale behandeling nodig is. Maar wanneer je het proces wilt versnellen, moet u het gebruik van agressieve chemicaliën en cosmetica vermijden en proberen er een gezonde levensstijl op na te houden. Gebruik daarnaast goede verzorgingsproducten zonder parfum.

Wanneer moet je naar de dermatoloog?

Wanneer je alles hebt geprobeerd en nog steeds niet van jouw acne af kunt komen, moet je misschien naar een dermatoloog. Dit is een specialist die de juiste behandeling voor u zal voorschrijven. Een arts zal een lichamelijk onderzoek doen en eventueel ook een monster van uw huid nemen, zodat hij kan bepalen wat de oorzaak van het probleem is. Hij of zij zal dan een behandelingskuur aanbevelen die het gebruik van crèmes en lotions kan omvatten, en soms een operatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here