Wat maakt ons gelukkig?

Persoonlijke keuzes, houdingen en gedragingen spelen ook een belangrijke rol in ons welzijn. Welke factoren dragen nog meer bij aan geluk? Wij zochten het voor jou uit en delen het graag in dit artikel.

Een doel in het leven

Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van zin en doel in het leven een belangrijke bijdrage levert aan welzijn. Door duidelijk vast te stellen wat voor jou zinvol en waardevol is en daarnaar te handelen, kun je meer bevredigend welzijn ervaren. Zin en doel zijn te vinden in vele aspecten van het leven, waaronder relaties, werk, hobby’s en maatschappelijke betrokkenheid. Een gevoel van doelgerichtheid en betrokkenheid bij activiteiten die bijdragen aan iets groters dan jezelf en je familie zijn belangrijk.Een gevoel van richting en betekenis in het leven wordt in verband gebracht met een groter gevoel van welzijn en tevredenheid met het leven.

Sociaal leven

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het helpen van anderen en het verrichten van daden van vriendelijkheid ook bijdragen aan ons welzijn. Daden van vriendelijkheid, zoals vrijwilligerswerk doen, geld doneren of een vriend in nood helpen, activeren het beloningssysteem van de hersenen en maken oxytocine vrij, een hormoon dat in verband wordt gebracht met sociale binding en geluk. Het vertonen van pro-sociaal gedrag komt niet alleen anderen ten goede, maar verhoogt ook je eigen geluk en welzijn.

Minder stress

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het leven en hoe we ermee omgaan kan een grote invloed hebben op ons welzijn. Chronische stress kan onze geestelijke en lichamelijke gezondheid schaden en leiden tot een verminderd gevoel van welzijn. Het vergroten van de veerkracht – het vermogen om tegenslag en tegenslag te boven te komen – kan echter ons gevoel van welzijn en geluk vergroten. Hoe je voorgoed met stress afrekent lees je hier.

Mindfulness en meditatie

Het beoefenen van stressbeheersingstechnieken zoals meditatie, mindfulness, lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken kan stress verminderen en ons gevoel van welzijn vergroten. Daarnaast kan het ontwikkelen van een positieve mindset, het herdenken van tegenslag als een kans voor groei, en het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden ook de veerkracht vergroten en het algehele welzijn verbeteren.

Effect van mentaliteit en gedrag

Onze mindset en levenshouding spelen een belangrijke rol in ons geluk. Uit onderzoek blijkt dat een positieve, optimistische kijk en het ontwikkelen van een groeimindset die uitdagingen ziet als kansen om te leren en te groeien een aanzienlijke invloed heeft op ons gevoel van welzijn. Een positieve instelling en helpt jou om uitdagingen te overwinnen met veerkracht, vreugde te vinden in de kleine dingen, en het leven te leven met dankbaarheid en inspiratie.

Zelfcompassie

Daarnaast draagt het beoefenen van zelfcompassie – onszelf behandelen met vriendelijkheid, begrip en acceptatie – ook bij aan ons welzijn. Door aardig voor onszelf te zijn, onze onvolkomenheden te erkennen en aan zelfzorg te doen, kunnen we een positieve relatie met onszelf ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here