Je verslaving aanpakken voor een verbeterde gezondheid

verslaving groepsgesprek

Wanneer je verslaafd bent maar graag je gezondheid aan wilt pakken, is een belangrijke eerste stap om te stoppen met deze verslaving. Uiteraard is dat heel makkelijk gezegd, maar lastig te realiseren, zeker zonder de juiste hulp. Toch is het ontzettend belangrijk, een goede gezondheid bereik je namelijk alleen zonder verslaving aan bijvoorbeeld drugs.

Onder medische begeleiding stoppen

Alleen met de juiste hulp is het stoppen van een verslaving te realiseren. Het zorgt op deze manier niet alleen voor een fijne begeleiding, maar ook voor een blijvend resultaat. een goede manier van stoppen met drugs, is onder medische begeleiding. Hierbij krijg je, na je intake, een detox behandeling. Dit is een belangrijke eerste stap in het proces, en zorgt voor het ontgiften van je lichaam. Alle giftige stoffen worden tijdens deze behandeling afgevoerd, uiteraard gebeurt dit met de nodige begeleiding en ondersteuning van deskundige hulpverleners.

Het afkicken van de drugs neemt vaak twee weken in beslag, maar dan ben je er nog niet. na de detoxbehandeling is het namelijk heel verstandig te starten met een vervolgbehandeling. De giftige stoffen kunnen namelijk wel uit je lichaam zijn, maar psychisch is er nog niets veranderd. Tijdens de vervolgbehandeling wordt dit aangepakt, zodat niet alleen je lichaam weet dat het geen drugs meer binnenkrijgt, maar jij het in je hoofd ook duidelijk hebt.

De ontwenningsverschijnselen

Afkicken drugs gaat gepaard met verschillende ontwenningsverschijnselen. Welke verschijnselen dit bij jou zijn en in welke sterkte, is per persoon verschillend. Dit heeft niet alleen met jouzelf te maken, maar ook met welke verslaving je hebt, hoe vaak je gebruikte en hoe lang je dit hebt gedaan. Je lichaam is gewend geraakt aan alle giftige stoffen die drugs met zich meebrengen. Door de detox kan je lichaam niet wennen aan het feit dat deze stoffen nu niet meer binnen komen, en daardoor krijg je deze verschijnselen. Vaak voorkomende afkickverschijnselen zijn:

  • Darmkrampen
  • Diarree
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Trillen
  • Verwardheid, soms met hallucinaties
  • Zweten

Het is aan te raden dit altijd onder medische begeleiding te doen. niet alleen omdat je vooraf niet kunt weten hoe erg de verschijnselen zullen zijn, maar ook omdat sommige verschijnselen zelfs gevaarlijk voor je kunnen zijn zonder de juiste begeleiding om je heen.