Hoe verklein je de kans op een burn-out?

burn-out

Er zijn de laatste jaren steeds meer mensen die te maken krijgen met een burn-out. Dit is vaak het gevolg van stress of een te hoge werkdruk. Mensen werken hierdoor boven hun plafond. Aan het begin zorgt dit nog lang niet altijd voor problemen, maar in een later stadium is het mogelijk dat er een burn-out ontstaat. Hier zit jij ongetwijfeld niet op te wachten. Je kunt minder gaan werken om de kans op een burn-out te verkleinen. Dit is waarschijnlijk niet wat jij wilt, want dan is er sprake van inkomensderving. Gelukkig hoef jij niet te stoppen met werken om de kans op een burn-out te verkleinen. Er zijn namelijk een aantal andere zaken die jij kunt doen. In onderstaande tekst geven wij jou een aantal tips om de kans op een burn-out te verkleinen.

Pak tijdig je rust

De voornaamste oorzaak van stress is een te hoge werkdruk. Zoals gezegd werken veel mensen tegenwoordig boven hun kunnen. Doordat zij (te) veel moeten doen op een dag, werken zij vaak aan één stuk door. Dit is één van de voornaamste redenen dat steeds meer mensen te maken krijgen met een burn-out. Om dit te voorkomen, doe je er goed aan tijdig je rust te pakken. Neem bijvoorbeeld voldoende pauze tijdens je werk. Kom je dan niet aan al je werkzaamheden toe? Dan is het handig om eens met iemand van hogere hand te gaan praten over de werkdruk. Neem daarnaast ook buiten de werktijden om. Gun jezelf bijvoorbeeld regelmatig wat tijd om eens een uurtje op de bank te relaxen. Op deze manier krijgt jouw brein wat meer rust dan wanneer je telkens maar door blijft gaan.

Zorg voor voldoende beweging

Rust is belangrijk om de kans op een burn-out te verkleinen, maar dat geldt zeker ook voor lichaamsbeweging. Door voldoende te bewegen, krijg je namelijk meer energie. Bovendien levert beweging een positieve bijdrage aan jouw doorzettingsvermogen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jij geregeld sport. Wat je precies doet, maakt natuurlijk niet uit. Of je nu lid bent van een sportvereniging en eenmaal per week traint of meerdere keren naar de sportschool gaat, het draagt allebei bij aan het verkleinen van de kans op een burn-out. Laat het echter niet alleen bij sporten alleen zitten. Pak bijvoorbeeld eens de fiets naar het werk in plaats van de auto of ga in de middagpauze een stukje wandelen. Moet jij voor je werk een aantal verdiepingen omhoog? Pak dan vooral de trap in plaats van telkens de lift. Dit zorgt toch weer net voor dat beetje extra beweging.

Lees ook: hoe kun je gezond afvallen?

Onderschat het belang van gezonde voeding niet

Een gezonde leefstijl is belangrijk om de kans op een burn-out te verkleinen. Jij leeft natuurlijk niet gezond door alleen voldoende te bewegen. Onderschat vooral het belang van gezonde voeding niet. Zorg dat je gevarieerd eet. Hierdoor krijg jij voldoende vitamines binnen en dat geeft je voldoende energie. Stort je vooral niet op ongezond voedsel wanneer jij niet lekker in je vel zit. Ongezonde voeding kan de klachten juist alleen nog maar versterken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld alcohol. Blijf daarom vooral gezond eten wanneer jij niet lekker in je vel zit. Zolang jij een gezonde leefstijl nastreeft, is de kans op een burn-out dus aanzienlijk kleiner.

Neem je werk niet mee naar huis

Thuiswerken is tegenwoordig steeds populairder. Je ziet meer en meer bedrijven die hun personeel de mogelijkheid bieden om één of meerdere dagen vanuit huis te werken. Dat is natuurlijk makkelijk, maar er schuilt ook een risico in. Wanneer jij regelmatig thuis werkt, is het lastiger om werk en privé gescheiden te houden. Zodoende ben je ook ver buiten werktijd misschien nog met je werk bezig. Dit kan op den duur resulteren in een burn-out. Daarom adviseren wij je om jouw werk niet mee naar huis te nemen. Soms ontkom je er niet aan, dat begrijpen wij ook. Zorg er alleen wel voor dat het geen dagelijks ritueel wordt. Om te voorkomen dat jij nog tot laat in de avond thuis aan het werk bent, kun je bijvoorbeeld een eindtijd instellen. Zorg ervoor dat iemand je hieraan houdt, want anders gaat het vast en zeker alsnog mis.

Wat doe je als je toch een burn-out hebt?

Door de bovenstaande tips te volgen is de kans op een burn-out aanzienlijk kleiner. Toch is het voor sommige mensen niet voldoende om een burn-out te voorkomen. Vertoon jij de symptomen van een burn-out? Dan raden wij jou aan hulp te zoeken. Doe dit zo vroeg mogelijk. Veel mensen schamen zich er echter voor. Dat is nergens voor nodig. Je hebt er uiteindelijk alleen jezelf maar mee wanneer jij te lang wacht met het zoeken van hulp. Jij blijft dan aanzienlijk langer last houden van de burn-out. Zoek dus zo snel mogelijk hulp wanneer jij de eerste tekenen van een burn-out vertoont.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here