Hoe verbetert duurzaam leven jouw gezondheid?

Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet duidelijk is, zijn duurzaam leven en persoonlijke gezondheid nauw met elkaar verbonden. Hoe zit dit precies en hoe leef je meer duurzaam? Wij zochten het voor je uit!

Duurzaam leven zorgt voor minder luchtvervuiling

Door milieuvriendelijke alternatieven voor autorijden te kiezen, zoals fietsen, lopen of het openbaar vervoer nemen, is er sprake sprake van luchtvervuiling. Schone lucht verbetert bovendien de gezondheid van de luchtwegen. Ook heb je minder snel last van benauwdheid en/of de longen.

Meer voedingsstoffen door gezondere eetgewoonten

Het promoten van regionale, biologische en duurzame landbouw is goed voor het milieu en bevordert een dieet vol verse voedingsstoffen. Producten die van de boerderij op tafel komen, bevatten doorgaans meer voedingsstoffen en zijn goed voor de gezondheid van alle mensen uit de maatschappij

Minder stress door meer beweging

Veel milieuvriendelijke activiteiten, zoals recyclen of tuinieren, vereisen lichaamsbeweging. Een actieve levensstijl vermindert stress, verbetert de stemming én je valt er ook nog eens een paar kilo van af.

Minder blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën

Het gebruik van milieuvriendelijke, niet-giftige huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten vermindert je blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën. Dit zorgt mogelijk voor een gezondere huid, minder allergieën en een betere algemene gezondheid.
Laten we ons eens verdiepen in een aantal praktische en milieuvriendelijke manieren die bijdragen aan een gezone planeet en een fit lichaam:

1 – Verminder, hergebruik, recycle

Dit credo van milieuactivisten geldt nog steeds. Kies producten met weinig verpakking en hergebruik voorwerpen wanneer je maar kunt en recycle materialen zoals papier, glas en plastic om afval te verminderen.

2 – Kies voor biologisch eten

Kies biologisch en duurzaam geproduceerd voedsel en steun regionale boerderijen. Verminder je vleesinname. Verdiep je ook in plantaardige of flexitarische diëten, die zowel je gezondheid als het milieu ten goede komen.

3 – Kies voor duurzaam vervoer

Kies waar mogelijk voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, carpoolen, fietsen of lopen. Ook elektrische of hybride auto’s zijn milieuvriendelijke opties op de weg.

4 – Bespaar energie

Gebruik energiezuinige apparaten, isoleer je huis goed en doe lichten en elektronica uit wanneer je niet in huis of in een bepaalde kamer bent. Een andere goede duurzame investering is het installeren van zonnepanelen.

5 – Gebruik water op een bewuste manier

Repareer lekkages, installeer kranen en douchekoppen met een laag stroomverbruik en vang regenwater op voor gebruik buitenshuis om water te besparen. Verspil ook geen energie door de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen.

6 – Koop milieuvriendelijke producten

Milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde producten moeten voorrang krijgen bij het winkelen. Zoek naar labels als “biologisch”, “fair trade” en “gerecycled” en maak een verstandige, duurzame beslissing.

7 – Omarm het minimalisme

Kies voor een minimalistische levensstijl door spullen die je toch niet gebruikt weg te gooien en te stoppen met zinloze aankopen. Dit bespaart niet alleen afval, maar zorgt ook voor rust en ruimte in je hoofd. Tegelijkertijd draag je een steentje bij aan een beter milieu. Kan niet beter dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here