Gezond afvallen? Dat doe je met behulp van deze vijf tips!

gezond afvallen

Afvallen is ieder jaar weer het voornemen van ontzettend veel Nederlanders. Niet iedereen slaagt er echter in om ook daadwerkelijk gewicht te verliezen. Veel mensen proberen het door meer te sporten of een dieet te volgen. Indien dit niet aanslaat, worden er vaak allerlei andere dingen geprobeerd. Pas hier echter mee op, want bepaalde methodes zijn hartstikke slecht voor je lichaam. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om te gaan voor een methode waarmee jij in korte tijd ontzettend veel verliest. Dit lijkt vaak een ideale methode, maar jouw lichaam wordt er niet bepaald beter van. Gezond afvallen is dan ook aan te raden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij geven jou hieronder vijf tips om op een gezonde wijze de strijd met de kilo’s aan te gaan.

1. Kom in beweging

De beste en makkelijkste manier om op een gezonde wijze gewicht te verliezen is door lekker te  gaan bewegen. Ben jij niet iemand die graag meerdere keren per week in de sportschool zit? Dat hoeft gelukkig ook niet. Jij kunt namelijk ook lekker gaan wandelen. Wanneer je dit meerdere malen per week doet, kun je namelijk ook al de nodige calorieën verbranden. Bewegen heeft overigens niet alleen invloed op je gewicht, maar ook op je conditie. Hoe vaker jij in beweging komt, des te beter wordt jouw conditie. En hoe meer conditie jij hebt, des te langer je het bewegen uit kunt houden. Dit is natuurlijk alleen maar weer positief op jouw gewicht, want je verliest meer kilo’s door meer en vaker te bewegen.

2. Laat geraffineerde suikers links liggen

Met bewegen kun jij op een gezonde wijze kilo’s verliezen. Er is echter nog meer wat jij kunt doen. Zo is het bijvoorbeeld ook raadzaam om geraffineerde suikers links te laten liggen. Deze suikers zitten in veel lekkere dingen, zoals koekjes, snoep, frisdrank en alcohol. Dit zijn ongetwijfeld producten die jij vaak met plezier naar binnen werkt. Toch is het hartstikke slecht voor je lichaam. Wanneer jij veel suikers eet, is het lastig om hier ineens mee te stoppen. Bouw het daarom geleidelijk af. Begin bijvoorbeeld eens met het schepje of klontje suiker uit je thee of koffie achterwege te laten en eet eens wat minder snoep en koekjes. Je zult zien dat jij snel resultaat bereikt, zeker wanneer je voldoende beweegt.

3. Pas op met snelle koolhydraten

Suiker is een koolhydraat, dit lijkt dus een wat dubbele tip. Toch doelen we in dit geval niet op suikers wanneer we het over snelle koolhydraten hebben. Snelle koolhydraten zijn namelijk ook behoorlijk slecht voor je lichaam. Deze koolhydraten zitten bijvoorbeeld in pasta en brood. Nu is het betrekkelijk lastig om ineens te stoppen met het eten van brood wanneer je dit dagelijks doet. Gelukkig hoeft dit ook niet. In volkorenbrood zitten bijvoorbeeld geen snelle koolhydraten. Eet voortaan dan ook volkorenbrood. Kies bij voorkeur ook voor andere volkorenproducten, zoals crackers.

4. Eet niet te weinig

Veel mensen denken dat zij snel gewicht verliezen door hun hoeveelheid eten te verminderen. Dat is inderdaad het geval, maar gezond is het natuurlijk niet. Door te weinig te eten, kom jij namelijk niet aan het benodigde energiepijl. Houd je dit enige tijd vol? Dan merkt je lichaam dit direct. Jouw lichaam gaat dan bijzonder zuinig om met iedere calorie die jij naar binnen werkt. Zorg daarom dat je altijd voldoende energie binnenkrijgt. En nee, energie zit echt niet alleen in suikers. Ook vitamines in groenten en fruit zorgen er namelijk voor dat jouw energiepijl op gewenst niveau blijft.

5. Verminder jouw zoutgehalte

Zout, het zit in ontzettend veel producten. Veel mensen houden ervan, omdat het wat smaakt geeft aan producten. Wist je echter dat het helemaal niet goed is voor je lichaam? Zout houdt het vocht dat jij binnenkrijgt namelijk vast. En dit zorgt ervoor dat jij toch al snel een paar kilo zwaarder bent dan zonder dit vocht. Wanneer jij op een gezonde wijze af wilt vallen, raden wij jou dan ook aan om te letten op het zoutgehalte dat jij binnenkrijgt. Dit is betrekkelijk lastig, want zout zit in heel veel producten. Daarom doe je er goed aan zoveel mogelijk zelf te maken. In kant en klare producten zit doorgaans namelijk betrekkelijk veel zout verwerkt. Indien jij zelf jouw eten klaarmaakt heb je zelf in de hand hoeveel zout jij toevoegt. Mis je de smaak? Probeer dan met bijvoorbeeld peper of gember wat meer ‘taste’ toe te voegen. Dit werkt vaak en is daarnaast ook nog eens een stuk gezonder!

Lees ook: waar moet je opletten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here