Iedere Nederlander is vanaf 18 jaar wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Dit kan door een zorgverzekering af te sluiten. Voor zo’n verzekering betaal jij een maandelijkse premie. In ruil daarvoor hoef jij zelf niet op te draaien voor (een groot deel van) jouw zorgkosten. Bereik jij binnenkort de leeftijd van 18 jaar? Of wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan merk je snel genoeg dat je ontzettend veel mogelijkheden hebt. Denk niet dat het aanbod bij alle aanbieders hetzelfde is, want dat is absoluut niet het geval. Daarom moet jij ook op een aantal zaken letten wanneer jij een zorgverzekering afsluit. Wij vertellen je hier de belangrijkste aandachtspunten.
De premie
De kans is groot dat jij alleen oog hebt voor de premie bij het afsluiten van een zorgverzekering. Op zich logisch, want dit is het bedrag dat jij maandelijks moet betalen aan jouw zorgverzekeraar. Schrik niet, want dit is vaak een betrekkelijk hoog bedrag. Gelukkig verschilt de premie per verzekeraar. Bij de één betaal jij namelijk aanzienlijk meer dan bij de ander. Door een vergelijking te maken, zie jij direct wat het verschil in prijs is. De goedkoopste zorgverzekering komt hierbij altijd bovenaan. Het is dus niet zo gek dat jij voor deze optie kiest. Je betaalt hier maandelijks minder dan bij andere verzekeraars, waardoor je geld overhoudt voor andere dingen.
Het eigen risico
Iedere verzekeraar hanteert een standaard premie per maand voor de basisverzekering. Zoals we net al aangaven is dit geen misselijk bedrag. Wij adviseren je echter niet alleen naar de premie te kijken. Let bijvoorbeeld ook op het eigen risico. Bij iedere zorgverzekeraar krijg jij namelijk te maken met eigen risico. Dit eigen risico staat gelijk aan een minimaal bedrag. Indien jou iets overkomt, gaat dit eerst ten koste van jouw eigen risico. Kost een behandeling fors meer dan jouw eigen risico? Dan hoef jij enkel het eigen risico zelf te betalen. Je kunt de hoogte van jouw eigen risico overigens zelf bepalen. Er geldt weliswaar een minimum, maar jij kunt jouw eigen risico ook hoger instellen. Voordeel hiervan is dat de maandelijkse premie hierdoor daalt. Risico is dat jij meer zelf moet betalen indien jou wel iets overkomt.
Aanvullende verzekering of niet?
Vanaf jouw achttiende levensjaar moet jij in ieder geval een basisverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt bijvoorbeeld de kosten van de huisarts. Lang niet alles valt echter onder de dekking van zo’n basisverzekering. Neem bijvoorbeeld fysiotherapie en de tandarts. Jij bent hier met een basisverzekering niet voor verzekerd. Wil jij niet zelf opdraaien voor de kosten hiervan? Dan kun jij aanvullende verzekeringen afsluiten. Uiteraard zijn deze niet gratis. Door zo’n aanvullende verzekering te nemen stijgt jouw maandelijkse premie. Vaak zijn er verschillende gradaties met betrekking tot aanvullende verzekeringen. Zo kun jij je bijvoorbeeld helemaal verzekeren voor de tandarts en fysio, maar bijvoorbeeld ook voor de helft of driekwart. Dit verschilt vaak per verzekeraar.
Restitutie of natura?
Bij het afsluiten van een zorgverzekering krijg jij te maken met de begrippen restitutiepolis en naturapolis. Veel Nederlanders weten niet wat deze termen eigenlijk betekenen. Toch is het belangrijk om te weten voor jij een zorgverzekering afsluit. Het belangrijkste verschil is dat je bij een restitutiepolis zelf kunt kiezen bij welke arts of zorgverlener jij je laat behandelen. Dit kan bij een naturapolis ook, maar dan draai je vaak wel op voor (een deel van) de kosten. Althans, wanneer jij je laat behandelen bij een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee af heeft gesloten. Met een restitutiepolis heb jij dus meer mogelijkheden. Keerzijde van de medaille is dat een restitutiepolis weer wat duurder is dan een naturapolis.
Zorgtoeslag
Om jou wat tegemoet te komen in de zorgkosten, heeft de Nederlandse overheid de zorgtoeslag in het leven geroepen. Dit is een bedrag dat jij maandelijks ontvangt. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald op basis van jouw maandelijkse inkomen. Verdien jij betrekkelijk weinig? Dan ontvang je vrij veel zorgtoeslag. In dat geval valt het natuurlijk wel mee hoeveel jij maandelijks kwijt bent aan zorgkosten. Ligt jou inkomen behoorlijk hoog? Dan is de kans groot dat je helemaal geen of maar weinig zorgtoeslag ontvangt. Op zich geen probleem natuurlijk, want jij hebt de financiële middelen om de premie zonder problemen op te hoesten.
Lees ook: hoe verklein je de kans op een burn-out?