Bestaan er middeltjes om een kater tegen te gaan?

Een kater na een onvergetelijke avond of nachtje feesten is zoals we bijna allemaal weten niet fijn. In de meeste gevallen is het de natuurlijke reactie van je lichaam op alcohol om je metabolisme op gang te brengen en al het gif dat je hebt ingenomen te verdunnen. Je centrale zenuwstelsel herstelt zich binnen 24 uur na je laatste drankje, maar het kan tot een week duren voor je lichaam zich goed heeft hersteld. In deze gevallen heb je een manier nodig om het metabolisme van je lichaam sneller te resetten nadat je veel alcohol hebt gedronken. Zijn er manieren om sneller van een kater af te komen? Je leest het in dit artikel!

Waardoor ontstaat een kater?

Sommige jongeren drinken veel te veel. In ernstige gevallen is er sprake van comazuipen, wat zeer gevaarlijk is voor de gezondheid. De alcohol overspoelt het lichaam letterlijk met gifstoffen. Deze gifstoffen gaan rechtstreeks naar de vetcellen in een poging ze te verbranden. Tegelijkertijd komen er meer antistoffen vrij. Het lichaam wordt overspoeld met deze stof, waardoor er een cocktail van hormonen en neurotransmitters ontstaat. Daardoor schieten de hartslag en bloeddruk omhoog. Een levensgevaarlijke cocktail.

Wat zijn de symptomen van een kater?

Heb je veel gedronken? In eerste instantie heb je het idee dat je meer energie hebt. Ook voel je je beter en vrolijker. Maar in feite kun je de calorieën die je hebt opgenomen niet echt verbranden. Daardoor breng je de volgende dag als het ware “slapend” door. Je vraagt je misschien af waarom je zo moe bent of waarom je niet de slaap krijgt die je nodig hebt. Bovendien komt je immuunsysteem in de turbostand door alle alcohol die je binnenkreeg, waardoor het je organen aanvalt – vooral je lever, nieren en darmen. In zeer ernstige gevallen ontstaat leverfalen, een van de meest voorkomende medische problemen in de Verenigde Staten. Je hersenen en je centrale zenuwstelsel worden trager, je darmen produceren “uitdrogingsverschijnselen” en je wordt van binnenuit erg sloom. Je hebt een kater!

Welke medicijnen helpen tegen een kater?

Bepaalde medicijnen zorgen ervoor dat de kater minder erg is. Denk bijvoorbeeld aan acetaminophen (Tylenol) of ibuprofen (Motrin). Ze verlichte symptomen van hoofdpijn en duizeligheid. Helaas werken deze medicijnen vaak maar even. Hoewel de geneesmiddelen snel effectief zijn, kun je op een gegeven moment intolerant worden voor hun werking. Bovendien kunnen acetaminofen bijwerkingen hebben, waaronder lever- en nierbeschadiging. Wil je dit risico niet nemen? Probeer dan de kater tegen te gaan door bijvoorbeeld een gezonde smoothie te maken. Een fruitsmoothie zorgt er vaak voor dat je je iets beter voelt.

Handige tips om af te rekenen met een kater

Tenslotte nog een aantal tips om je kater tegen te gaan:

1. Drink veel water gedurende de dag om je lichaam gehydrateerd te houden.
2. Zorg voor een goede hoeveelheid slaap, want de hersenen hebben wat rusttijd nodig om zichzelf te hydrateren.
3. Stop met het eten van vet voedsel dat je gewend bent te eten na een avondje drinken. Friet, gebakken kip en bevatten veel vet. Dit helpt ook nog eens om af te vallen. Deze voedingsmiddelen veroorzaken alleen maar meer stress in het lichaam als je wakker wordt. Daardoor wordt de kater erger. En dat wil je echt niet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here