Het is weer zover: het einde van het jaar nadert en overal lijkt men erop aan te dringen om van zorgverzekering te veranderen. Je moet nu eenmaal je oude zorgverzekering stopzetten voor 31 december 2019. Maar hoe weet je nu of je nieuwe zorgverzekering ook echt beter is en waarop moet je letten wanneer je voor een nieuwe zorgverzekeraar kiest? Vooral deze 5 criteria dien je in aanmerking te nemen.
Kies het eigen risico
Voor 2020 blijft het minimaal eigen risico op 385 euro liggen. Verwacht je niet veel zorgkosten te maken in 2020? Dan kan je kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico. Het grote voordeel hiervan is dat je korting krijgt op de maandelijkse premie. Sukkel je daarentegen met je gezondheid? Dan ligt het meer voor de hand om het bij het verplicht eigen risico te laten. Hoeveel dat verschil is met je maandbedrag verschilt per verzekeraar. Bij veel zorgverzekeraars, zoals bijvoorbeeld FBTO, zie je online meteen de impact van een hoger of lager eigen risico. De extra korting per maand kan oplopen tot 22 euro.
Kies voor vrijheid of restricties
Bij sommige zorgverzekeraars reken je op een restitutiepolis. Dit wil zeggen dat je vrij de zorgverlener kiest, ook wanneer de zorgverzekeraar geen contract met de zorgverlener heeft afgesloten. Dat is anders wanneer het gaat om een naturapolis, waarbij je enkel een volledige vergoeding krijgt wanneer je naar een zorgverlener gaat die samenwerkt met jouw verzekeraar. Uiteraard is de eerste optie duurder dan de tweede. Bij FBTO gaat het standaard om een naturapolis, maar kan je het via een extra module omvormen tot een restitutieverzekering. Dat kost slechts 5,55 euro extra per maand. Het mooie is dat je zelf kiest. Je kiest zelf voor een natura- of restitutiepolis. En je kiest zelf voor je favoriete zorgverlener. Keuze genoeg.
Aanvullende modules kiezen
De basiszorgverzekering dekt slechts een basisselectie van zorgkundige ingrepen. Daaraan kan je bij vervolgens bij bijvoorbeeld FBTO een aantal extra modules toevoegen. Denk aan een aanvullende module voor je mentale gezondheid of een aanvullende module gezinsplanning, dat onder andere sterilisatiekosten vergoedt. Kies zelf de aanvullende modules die jij nodig hebt. Over het algemeen is het bijvoorbeeld aangeraden dat je je aanvullend verzekerd in het buitenland, zeker wanneer je op vakantie gaat.
Extra personen aan je zorgverzekering toevoegen
Een kind voeg je gratis toe aan de zorgverzekering van één van de ouders. Doe dat wel steeds bij de ouder met de beste zorgverzekering. Natuurlijk kan je ook je partner toevoegen aan je zorgverzekering en kiezen voor een gezamenlijke zorgverzekering. Administratief is dat interessant wanneer jullie alle twee dezelfde zorgbehoeften hebben, maar financieel levert het echter niks op.
Kies de premie in functie van je budget
De keuzes die je maakt, hebben natuurlijk een invloed op de premie. Een integrale dekking met alle aanvullende zorg is handig, maar kost natuurlijk ook handenvol geld. Wees daarom realistisch en kies de zorgverzekering ook in functie van het beschikbare budget. En ben je geen fan van homeopathische middelen? Dan is kiezen voor zo’n aanvullende dekking natuurlijk nutteloos. Anderzijds is beknibbelen op de premie van je zorgverzekering geen goed idee wanneer je verwacht veel zorgkosten te moeten maken.